Psí tábor, který nadchne nejen vašeho mazlíčka, ale i celou rodinu

Na letní tábory mohou vyrazit nejen děti, ale i psi. Jeden takový psí tábor se právě koná ve Sloupu v Čechách na Českolipsku. Pejsci pochopitelně nemohou jet s batůžkem sami, a tak je s nimi i dvounohý doprovod, často celá rodina, která spolu se čtyřnohým táborníkem absolvuje program ušítý na míru právě domácím mazlíčkům.

Výcvik pro psy, zábava pro rodinu

Tábor organizuje cvičitel psů Pavel Thiel z Liberce. „Program je ušitý na míru pejskům, jejich majitelé, ale často i další členové rodiny s nimi vše absolvují, střídá se tu zábava a výlety s pravidelným výcvikem dvakrát denně. Máme tady zhruba pětadvacet psů, které jsme si rozdělili do tří kategorií – na začátečníky, pokročilé a více pokročilé. Pro ty začátečníky známená tábor hlavně socializaci, zvykají si na nové věci, spaní v chatce, kontakt s cizími lidmi a s ostatními psy a učí se základní povely,“ vysvětluje zkušený trenér psů. Marie Keltnerová z Liberce přijela na tábor s černým křížencem Maxem a dvěma malými syny.

„Max už je pokročilý, ale teď absolvuje výcvik pro začátečníky, protože se učí poslouchat mého šestiletého syna,“ vypráví mladá maminka, která sleduje, jak se její chlapec snaží přimět psa, aby si sedl a počkal na něj.

Všechny spojuje láska ke psům

„My jsme milovníci psů celá rodina. Líbí se nám, že můžeme být v chatce, můžeme s sebou mít psa a nikomu okolo to nevadí, protože všichni jsou stejní nadšenci jako my. Navíc je tu pro psa i program, trávíme všichni spolu maximum času,“ dodává. Dana Baluchová s přítelem a mladým irským setrem přijela na tábor až z Bratislavy.

„Chtěli jsme, aby se zdokonalil v poslušnosti a tenhle tábor měl velmi dobré reference, tak jsme se rozhodli to zkusit a líbí se nám tady moc. Je tu dobrá parta, pojí nás láska ke psům a našemu pejskovi se tady líbí hodně, chce být pořád venku a hrát si s ostatními," usmívá se mladá Slovenka.

Hlavní rozdíl oproti běžnému dětskému táboru je v kuchyni, čtyřnozí táborníci se společného stravování neúčastní, každý má v chatce své oblíbené granule, případně, pokud „barfuje“, tak syrové maso v ledničce. „Ten náš bude ale možná muset na odtučňovací kůru, to množství pamlsků, které tu během výcviku spolyká, už na něm začíná být pomalu vidět,“ směje se Lucie Fürstová zatímco drbe na bříšku táborníka Arta, spokojené štěně bostonského teriéra.

Žádné kázeňské prohřešky se nekonají

Při tak velké koncentraci psů by leckdo očekával rvačky a konflikty, podle organizátora tábora ale ale žádné „kázeňské“ prohřešky neřeší. „Samozřejmě občas na sebe nějací psi zavrčí, ale rvačky se nekonají. Ostatně právě téma předcházení podobným konfliktům je součástí přednášek, které tu majitelé psů absolvují,“ tvrdí cvičitel Thiel.

O psí tábory je velký zájem, oba letošní termíny byly obsazené už dlouho dopředu. „Teď chystáme jeden zimní termín na únor pak zase dva na příští léto,“ prozrazuje organizátor.

Tagy: