Psycholog: Putin nezešílel, podepsal se na něm covid i věk. Snaží se zapsat do historie

Vladimir Putin při setkání s Aleandrem Šochinem

K věci (305)

Po začátku války na Ukrajině vyvstala otázka: Je Vladimir Putin šílenec? Psycholog Daniel Štrobl má jasno. „Putin nezešílel, jde pouze o nálepky. Jeho duševní stav bych přirovnal k vězni, který byl dvacet let v cele. Zdá se mi, že trpí úzkostí a paranoiou způsobenou covidem a věkem,“ podotkl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Dodal, že Putina dohání touha zapsat se do historie.

Řada odborníků i politiků míní, že je ruský prezident nemocný. Označují ho slovy psychopat, fanatik nebo šílenec. Podle Štrobla jde však o nálepky. „Psychologie prakticky nezná situaci, kdy by někdo – komu je 69 let, řadu let je pod sociálním tlakem a zvládá ho – zešílel. Je to nesrozumitelný termín, nic takového neexistuje,“ uvedl.

Vysvětlil, že pojem šílenství zpravidla znamená, že člověk ztrácí kontakt s realitou. „V případě Putina si však nemyslím, že je šílený, nepůsobí tak. Jeho duševní stav bych přirovnal k vězni, který je dvacet let v cele. Uvědomme si, že Putin by si pravděpodobně nezvládl založit účet v bance nebo koupit lístek na metro. Dvacet let to nepotřeboval,“ pokračoval.

Štrobl je toho názoru, že se na ruském prezidentovi podepsala úzkost a paranoia způsobená covidem a věkem. „Cítí, že jeho mandát a éra časem skončí. Možná se u něj vystupňovaly egoistické potřeby zapsat se do historie. Což dělá, ale naprosto hloupým způsobem,“ podotkl.

Nepohybuje však, že je Putin krutý a agresivní. „Proto by mě nepřekvapilo, kdyby u svého okolí vyvolával strach. To následně vede k zacyklení, kdy mu lidé kolem něj podávají pouze dobré zprávy, aby ho nerozčílili. Putin na základě těchto zpráv dělá stupidní rozhodnutí, která vedou ke katastrofám, jenže to mu opět nikdo neřekne. Ze strachu mu podávají pouze dobré zprávy,“ vysvětlil.

Putinova rozhodnutí jsou podle něj vědomá a racionální. „Ví, co dělá. Jenže pokud vám někdo dá špatnou mapu a vy podle ní pojedete, tak pojedete správně, jen nedojedete do cíle. Putin je stále inteligentní člověk, ale protože má špatné zdroje informací, tak dělá hloupá rozhodnutí,“ dodal. Souhlasil také s tím, že se za poslední dobu změnilo i jeho vystupování.

„Dřívě měl prázdnou mimiku. Dnes je na něm znát hněv, radost i smutek. To, co nyní vidíme, má řadu rysů agrese, kterou nemá pod kontrolou. Vidíme rysy arogance či povýšenosti, takový byl zřejmě vždy. Teď to však mnohem hůře drží pod kontrolou,“ uzavřel.

Tagy: