CNN: USA zvažují povolit Ukrajině pálit rakety na Rusko. Odborníci se přou, jestli to pomůže

Spojené státy aktuálně zvažují, že umožní Ukrajině používat americké zbraně i k útokům na ruské vnitrozemí, což byla doposud nepřekročitelná linie. Odborníci oslovení americkou CNN se ale neshodnou na tom, jestli by tato změna Ukrajincům ve válce s Ruskem výrazněji pomohla.

Západ se chystá významným způsobem posunout vojenské vazby s Ukrajinou. Na stole je totiž svolení, že by Kyjev mohl používat západní zbraně k útokům i hluboko ve vnitrozemí Ruska. Dosud to bylo oficiálně zakázané a Ukrajina mohla k úderům na vzdálená ruská území používat výhradně vlastní techniku.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko válčí novými drony Harpyje. Mají čínské a zakázané součástky, zjistili novináři

Velká Británie už dala najevo, že je pro stažení restrikcí. Podobně se vyjádřila i Evropská unie, která apeluje na poslední a nejpodstatnější článek názorového řetězce – Spojené státy, aby se zachovaly stejně.

V minulosti v podobných případech Washington nakonec tlaku spojenců ustoupil. Podobný průběh se proto očekává i letos. Velkou neznámou jsou ale dopady takového rozhodnutí. Neví se, jak zareaguje Rusko, které bude zřejmě znovu hrozit nukleárními údery. Není jasný ani reálný dopad na bojeschopnost Ukrajiny.

Experti oslovení americkou CNN uvedli, že je velkou otázkou, jak rozhodnutí zvýší ukrajinské šance na vítězství. Americké zpravodajské služby se domnívají, že 90 procent ruských letadel, která vypouštějí smrtící klouzavé bomby, se nachází na základnách více než 300 kilometrů od území kontrolovaného Ukrajinou, tedy mimo dosah raketového systému ATACMS.

A tento počet v bezpečné vzdálenosti umístěných letadel se může zvyšovat. Podle jednoho z amerických představitelů Rusko nedávno přemístilo letouny ze dvou základen u hranic dále na východ. Platnější by ale mohly být britské rakety Storm Shadow.

„Střely Storm Shadow, určené k pronikání hluboko do betonu, by mohly být účinné proti vojenským velitelstvím nebo muničním skladům, z nichž mnohé jsou stále v dosahu,“ uvádí CNN.

200 cílů v dosahu

George Barros z Institutu pro studium války se domnívá, že není příliš šťastné o těchto plánech mluvit předem, protože Rusko může techniku včas stáhnout. Na druhou stranu se podle Barrose počítá každý kus arzenálu, který se dostane dále od ukrajinských hranic. Rusko bude navíc muset detailně zvažovat, co všechno může k ukrajinským hranicím přisunout.

„Pokud by Ukrajina dokázala zasáhnout ruské vojáky, výzbroj a logistiku v dosahu 300 kilometrů špičkových systémů ATACMS, poprvé by to donutilo Rusko zvážit rizika přesunu velkého množství vojáků a techniky na Ukrajinu,“ domnívá se Barros.

Podle něj existuje seznam asi dvou stovek potenciálních cílů v Rusku, které by mohly ukrajinské rakety s povolením Západu zasáhnout.

K rokování o udělení povolení dochází v době, kdy chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představit v USA „vítězný plán“, který povede ke konci války. Informoval o něm list The Kyiv Independent.

Zelenskyj chce plán představit prezidentovi Joe Bidenovi, ale i Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi. Úspěch plánu ale staví právě na americkém svolení pálit rakety na Rusko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: