Putinovi nežádoucí. Kreml vytvořil černou listinu poslanců, kteří nesmí mluvit do médií

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (17.11.2022 13:00)

Ačkoliv pro ruskou invazi na Ukrajinu hlasovali všichni poslanci ruské Státní dumy, jsou mezi nimi i tací, kteří jsou aktuálně nežádoucí. Podle všeho nemá zajištěný přístup do médií hned několik poslanců, Kreml je totiž zařadil na černou listinu lidí, kteří by podle prezidenta Vladimira Putina či jeho spolupracovníků neměli k Rusům promlouvat. Důvodem je například kritika ruských sil a strategie na Ukrajině.

O černé listině a poslancích, kteří se na ni dostali, informoval web Verstka. „Poslanci, kteří se dostali na listinu, opakovaně hovořili o směřování války nepříliš vhodně,“ popsal, proč někteří ruští zákonodárci mají značně omezený přístup do médií. Podle Verstky je nyní ruská média mohou citovat „pouze v rámci agenturního zpravodajství a co nejméně“.

Zdroj, který Verstka neuvádí, tvrdí, že pokyn přišel přímo z Kremlu, konkrétně od vedoucího odboru pro vztahy s veřejností Sergeje Novikova. Podle zmiňovaného zdroje se navíc pokyny necitovat problémové zákonodárce vztahují také na média, která nejsou státní, ale jdou Kremlu na ruku.

A kdo se na seznamu hanby objevil? Mezi zakázané zákonodárce patří třeba šéf výboru pro obranu Andrej Kartapolov, dříve náměstek na ministerstvu obrany. Ten se nedávno vyjádřil ke stížnostem, které vnesli do éteru mobilizovaní vojáci. „To, že se tyto informace objevily, je správně. Umožní nám to učinit dobrá rozhodnutí ještě rychleji,“ zmínil.

Černé listině se nevyhnula ani předsedkyně výboru pro ženské záležitosti Nina Ostaninová, které pro změnu na konci října hovořila o brzkém ukončení mobilizace. Zdroj webu Verstka uvedl, že se Ostaninová do války vzhledem ke svému zaměření „neměla plést“.

Kritikou nešetří ani Putinovo nejbližší okolí

Dalším z nežádoucích je poslanec a zároveň generál Andrej Guruljov. Ten se nedávno připojil k řadě Rusů kritizujících ministerstvo obrany za kroky, které ruská armáda dělá na Ukrajině. Z kraje října hovořil přes Skype do televize a vinil ze ztráty ukrajinského města Lyman „systém lží od nejvyšších do nejnižších pater“. Následně byl jeho hovor přerušen.

Paradoxem je, že se stále více dostávají ven informace o kritice ruských velitelů, kterou přímo hlásají nejbližší spolupracovníci prezidenta Putina. Pochází zejména z úst čečenského vladaře Ramzana Kadyrova a také šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Tato dvojice má v nejužším Putinově kruhu velmi často brojit především proti ministru obrany Sergeji Šojguovi.

V ruských médiích, zejména pak v televizi, je prokremelská propaganda stále mimořádně silná. Moderátoři často tepou Ukrajinu a západní mocnosti, ruskou armádu v drtivé většině nechávají na pokoji. Neúspěchy, které se v posledních týdnech množí, zmíní maximálně jen velmi krátce. Většinou ani to ne.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina média Státní duma Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Nina Ostanina Sergej Novikov