Tlak Ruska na Západ pokračuje: Návrh na změnu námořních hranic v Baltském moři zasévá zmatek

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • Václav Drchal
  • Aktualizováno 22. května 2024 12:25

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s tím, že Finsko se ohradilo. Litva, které se podle portálu The Moscow Times návrh na rozšíření ruských teritoriálních vod také dotýká, označila ruské počínání za „provokaci“ a předvolala si zástupce Ruské federace ve Vilniusu k podání vysvětlení, napsal server Delfi o prohlášení litevské diplomacie. Ruské tiskové agentury ovšem následně úmysl změnit hranice teritoriálních vod na Baltu popřely.

Ruské úřady se rozhodly rozšířit teritoriální vody země v Baltském moři u státní hranice s Litvou a Finskem. Informovala o tom agentura Reuters. Vyplývá to z návrhu usnesení ruské vlády zveřejněného na portálu právních aktů, píší The Moscow Times. Podle dokumentu připraveného ministerstvem obrany hodlá Rusko vyhlásit část vod na východě Finského zálivu a také u měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblasti za své vnitřní mořské vody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT – KOMENTÁŘ: Putin je masový vrah, kterému se nedá věřit. Postoj Konečné k válce je naivní

Za tímto účelem hodlá Rusko změnit zeměpisné souřadnice bodů určujících polohu základních linií, od kterých se bude měřit rozsah teritoriálních vod Ruské federace, jakož i přilehlé zóny u pobřeží a ostrovů.

Stávající geografické souřadnice, stanovené sovětskou vládou v roce 1985, „ne zcela odpovídají současné geografické situaci“, tvrdí autoři návrhu. Body byly podle nich zaznamenávány za pomoci námořních navigačních map vycházejících z prací pocházejících z poloviny 20. století, což prý „neumožňuje určit vnější hranici vnitřních mořských vod“ Ruské federace, tvrdí se v dokumentu. Ministerstvo obrany navrhuje prohlásit 40 let staré usnesení sovětské vlády za částečně „neplatné“, v části týkající se Baltu, napsaly The Moscow Times.

Agentura Reuters poznamenala, že z návrhu nebylo hned jasné, proč je potřeba hranici upravit, a zda proběhly nějaké konzultace s ostatními státy u Baltského moře.

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová uvedla, že Rusko by mělo dodržovat úmluvu OSN o mořském právu.

„Takové počínání Ruské federace hodnotíme jako záměrnou a účelovou provokaci s cílem zastrašit sousední země a jejich společnosti. Je to další důkaz toho, že agresivní a revizionistická politika Ruska ohrožuje bezpečnost jeho sousedů a celé Evropy,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí podle Delfi. Vyzvalo Moskvu, aby respektovala a dodržovala obecné principy a normy mezinárodního práva a mezinárodní a bilaterální dohody o nenarušitelnosti hranic.

The Moscow Times poznamenaly, že návrh na revizi hranice byl předložen k veřejné debatě prakticky současně se zahájením cvičení s taktickými jadernými zbraněmi, jehož cílem je podle ruského ministerstva obrany odpovědět „na provokativní prohlášení a hrozby západních představitelů.

Rusko však následně prostřednictvím tiskových agentur uvedlo, že nemá v úmyslu hranice ruských teritoriálních vod v Baltu změnit. „Nebyl a není žádný záměr měnit na Baltu šíři teritoriálních vod, ekonomické zóny či kontinentálního šelfu u pobřeží,“ citovala státní agentura TASS nejmenovaný „vojensko-diplomatický zdroj, který hovořil s novináři. Stejné vyjádření zveřejnila agentura Interfax. Agentura TASS ovšem zároveň v jiném článku existenci plánu ministerstva obrany na překreslení hranic v Baltském moři připouští.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Tagy:
Litva Vladimir Putin Finsko ministerstvo obrany Rusko Baltské moře západní svět vláda Ruské federace The Moscow Times