Řádění přírody v Itálii: Na severu záplavy, na jihu Etna. Katánii zasypal sopečný popel

Etna se probudila k životu. Slavný vulkán zasypal popelem druhé největší sicilské město Katánii. Na několik hodin byl přerušen i provoz na jeho letišti. Na severu Itálie se zase tisíce lidí perou s následky ničivých záplav.

Dechberoucích záběrů na italský vulkán a z něj šlehající lávu se tentokrát nedočkáme. Místo toho přišla neprostupná mlha, déšť a černé kusy popela. Špatné počasí a všudypřítomná sopečná škvára navodily na jindy slunečném ostrově apokalyptickou atmosféru.

ČTĚTE TAKÉ: Katastrofa v Itálii OBRAZEM: Je to konec světa, naříká starosta. Video ukazuje záchranu dítěte

„V neděli kolem osmé ráno jsme zaslechli první burácení. Těsně před polednem se pak začaly snášet kusy sopečné škváry. Říkáme tomu ‚lapilli' a mají takové tři až čtyři centimetry. Naštěstí jsou lehoučké, tvoří je jenom popel. Nicméně Etna se opět hlásí o slovo,“ uvedl průvodce Massimo Padalino.

Skutečnou apokalypsu ale zažívají Italové žijící o několik set kilometrů dál. Záběry obyvatel severního regionu Emilia Romagna po kolena se brodících v bahně připomínají spoušť, kterou po sobě zanechaly před dvěma lety ničivé bleskové záplavy v Německu. Čtrnáct mrtvých a škody na majetku v miliardách eur donutily italskou premiérku Giorgiu Meloniovou k urychlenému návratu ze summitu zemí G7.

Podle aktivistů jsou na vině fosilní paliva

Papež František vyzval při svém nedělním kázání k solidaritě. „Vyzývám všechny k péči o náš společný domov. Ve chvílích, jako je tato, je tolik potřebné, abychom spojili své síly a pracovali pospolu,“ řekla hlava katolické církve.

Po svém si pak zkázu v severním regionu vyložili ekologičtí aktivisté ze skupiny Last Generation. Podle nich stojí za řáděním živlů vysoká spotřeba fosilních paliv. Na protest proti jejich používání naskákali do ikonické římské Fontány di Trevi a vylili do ní černou tekutinu.

Tagy: