Radka po nákaze ochrnula, musí chodit o berlích. Dlouhým covidem trpí 100 tisíc Čechů

Radka trpí dlouhým covidem

Radka se potýká s dlouhým covidem

Long covid neboli postcovidový syndrom. Podle odhadů se s ním potýká v Česku 100 tisíc lidí. Dlouhodobé následky má už rok a půl i paní Radka z Kopřivnice, která covid prodělala dvakrát. Mimo jiné se u ní projevil zánětem míchy, kvůli kterému skončila v nemocnici a dodnes chodí o berlích.

Porodní asistentka Radka onemocněla covidem poprvé v říjnu 2020 a už po třech týdnech si všimla prvních potíží. „Bylo to takové plíživé, nejdřív brnění, křeče, třes. Samozřejmě se mi spustilo i kolísání cukru, s tím jsem se prala asi půl roku a ty neurologické problémy se začaly akorát zvyšovat,“ popsala.

Půl roku po prodělání nemoci se nechala naočkovat a o měsíc později musela do nemocnice. „Byla jsem hospitalizovaná 31. května, protože jsem ochrnula na všechny čtyři a musela jsem se naučit znovu chodit,“ doplnila Radka.

Po intenzivních rehabilitacích před Vánoci dokázala chodit bez berlí. „Na neurologické ambulanci mi řekli, že jsem pro ně zázrak, že 60 až 70 procent je po zánětu míchy na invalidním vozíku,“ prohlásila.

Příznaky se nemusí objevit hned

Postcovidové příznaky se někdy objeví až po měsících od prodělání nemoci. „Musí se vytvořit kritéria, co považujeme za dlouhý covid a co ne, ale obecně se uvádí, že to může být až deset procent těch, kteří covid prodělali. Obecnými symptomy dlouhého covidu jsou dušnost, únava a neurologické příznaky,“ uvedl epidemiolog Petr Smejkal.

Pacienty s postcovidem léčí i ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. „Máme omezené portfolio možností, jak long covid nebo spíš postcovid léčit. Je to spíš komplexní přístup, kombinace rehabilitace, případně lázeňské léčby s režimovými opatřeními plus symptomatickou léčbou,“ informovala přednostka Pneumologické kliniky Martina Koziar Vašáková.

Už v druhé polovině května by měli mít lékaři k dispozici přehled, jaké jsou hlavní příznaky postcovidového syndromu, jak ho odhalit a jak ho léčit. Část expertů ale varuje, že někteří pacienti se obtíží budou zbavovat velmi těžko.

Tagy: