Rakušan: Česko je na hraně kapacit, uprchlíků bude přibývat. Musí se otevřít celá Evropa

Většina ukrajinských matek přiznala, že je pro ně obtížné zabavit své rozdováděné děti v asistenčním centru.

PARTIE Terezie Tománkové 20.3.2022

Česká republika se pohybuje na hraně kapacit počtu uprchlíků z Ukrajiny, kterým je schopna důstojně pomoci. V České republice už hledá útočiště kolem 270 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, z toho přes 200 tisíc už je registrováno. Drtivou většinu z nich tvoří ženy a děti. „Nepouštíme sem lidi, o kterých nic nevíme,“ řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něho není vyloučeno, že se Česko obrátí i na Evropskou unii.

Ministr vnitra Vít Rakušan připustil, že Česká republika bude hledat pomoc při uprchlické krizi na úrovni Evropské unie. „Pomáhat je normální. Pomáháme dětem a maminkám. Pokud se pustí do pohybu 10 milionů lidí, musíme hledat řešení na evropské úrovni. Možná dojde na to, že se ženy a děti budou rozmisťovat po jednotlivých zemích Evropské unie,“ řekl Vít Rakušan v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Nevím, jestli uprchlická vlna nebude deset milionů lidí. Může být tak obrovitánská, že zasáhne Evropu takovým tlakem, jaký jsme si nedovedli představit,“ připustil Rakušan. Na dotaz, zda v Česku hrozí vznik uprchlických táborů, jak je známe z Řecka či Francie, ministr vnitra odpověděl: „Tohle je situace, kterou tady vidět nechceme, a proto vysíláme signál, že Česká republika už na to téměř nestačí. Jakmile tu vznikne nějaký tábor, tak to bude ghetto.“

Že je třeba uprchlíkům pomáhat, uvedl i šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Hnutí SPD podporuje humanitární pomoc, ale jen na nezbytně nutnou dobu. Tak, aby se tu mohli schovat před válkou. I Petr Fiala říkal, že velká část uprchlíků se vrátí domů. Budou potřeba pro regeneraci Ukrajiny,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Radim Fiala: Ať vláda řekne, kde na to vezme

Podle Fialy je potřeba stanovit, co je ještě únosná míra, kolik uprchlíků je Česko schopné přijmout. „Aby se nenarušily systémy jako zdravotnictví, sociální systém nebo školství,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Pokud prý platí, že se většina uprchlíků nevrátí, měla by vláda říci, jaký má plán. „Pokud to Českou republiku bude stát pouze peníze, pak to je minimum. Vláda musí říci, kde na to vezme,“ dodal Fiala. Podle něho už lékaři nebo učitelé říkají, že příliv uprchlíků nezvládnou. „Musíme se o těchto věcech bavit a připravit se na ně,“ dodal Fiala.

Česko na hraně kapacit

Také podle českého premiéra Petra Fialy se Česká republika ocitá na hraně počtu válečných uprchlíků, které je schopna zvládat. Předseda vlády na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo do Česka kolem 270 tisíc lidí. „Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl Petr Fiala.

Skutečný počet ale bude v tuto chvíli zřejmě ještě vyšší. Portál iDnes přinesl informaci, že v České republice hledá útočiště už kolem 300 tisíc Ukrajinců. Drtivou většinu z nich tvoří ženy a děti. Obce nyní řeší především nedostatek kapacit pro jejich ubytování. Ministerstvo pro místní rozvoj chce obcím pomoci skrze dotační program.

Podle šéfa rezortu Ivana Bartoše (Piráti) by Česko mohlo využít asi desetinu částky, kterou má k dispozici ve fondu určeném k oživení ekonomik zasažených pandemií koronaviru. „Myslím, že příchod toho většího množství lidí naplňuje podstatu toho fondu,“ uvedl Bartoš. O možnosti využití peněz prý už hovořil s eurokomisařskou pro kohezní politiku Elisou Ferreiraovou.

Tagy: