Rakušané musí povinně nosit respirátory. Poptávka je enormní, rozdávají je i zdarma

Česká vláda zatím se zavedením povinného nošení respirátorů typu FFP2 v hromadné dopravě nebo v obchodech stále čeká. V Rakousku však začalo příslušné nařízení platit od pondělí. Podobně jako v Česku se předtím debatovalo především o ceně ochranných pomůcek. Ta však během několika týdnů klesla ze sedmi eur na několik centů. Některé obchodní řetězce je dokonce rozdávají i zdarma, píší místní média.

Pravidlo nosit respirátor se od pondělí vztahuje na všechny Rakušany starší 14 let. Povinné jsou v obchodech, hromadné dopravě, na letištích, v ordinacích lékařů a dalších službách. Nově musí navíc občané dodržovat i ve veřejných prostorách rozestupy dvou metrů místo dosavadního jednoho.

„Jakákoliv ochrana úst a nosu je dobrá, respirátory FFP2 jsou ale výrazně lepší,“ řekl k zavedení povinnosti v neděli rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober za Zelené.

Pokud někdo nařízení poruší, hrozí mu tamní úřady pokutou až 25 eur (650 korun). Sankce se ale v různých službách liší. Například rakouské dráhy chtějí udělovat pokutu 40 eur (1 040 korun).

Výjimku z povinnosti nosit respirátory FFP2 mají kromě dětí mladších 14 let také těhotné ženy a osoby, které si je nemohou nasazovat ze zdravotních důvodů. Nosit je nemusí ani učitelé, v takovém případě je ale pro ně povinné pravidelné testování.

O novém pravidle se v Rakousku začalo hovořit v lednu. Definitivně o něm kabinet rozhodl na jednání 17. ledna, kdy také prodloužil současný lockdown, a to do 7. února.

Respirátory zdarma jako forma soupeření

V souvislosti se zavedením povinného nošení respirátorů se diskutovalo především o jejich ceně. FFP2 jsou totiž podstatně dražší než klasické roušky. Vláda ale slíbila, že budou Rakušanům prodávány za výrobní náklady.

Respirátory následně kvůli vysoké poptávce zlevnily. Kabinet je navíc osvobodil od 20procentní daně. Ze sedmi eur tak jejich cena během několika dnů spadla na dvě eura (50 korun), posléze dokonce na 59 centů (15 korun), píše deník Der Standard.

Ředitel rakouské společnosti Aventrium, která respirátory vyrábí, ale deníku Kronen Zeitung sdělil, že jejich výrobní náklady na jeden respirátor činí 60 centů (necelých 16 korun).

O respirátory je nyní enormní zájem. Některé supermarkety se je proto rozhodli rozdávat zdarma, napsal deník Der Standard. Mezi nimi je například obchodní řetězec Rewe, pod který spadají supermarkety Billa nebo Penny Market, či supermarkety Spar nebo Hofer. Ochranné pomůcky budou lidem dávat zdarma od pondělí do středy. Od čtvrtka se přidá také Lidl.

„Tato nabídka je platná do vyprodání zásob v příslušném místě,“ oznámila v sobotu společnost Rewe. Obchodní řetězce jsou ale podle deníku na poptávku připravené. Například právě Rewe má objednáno 15 milionů kusů respirátorů.

Za nulovou cenu dostanou respirátory také sociálně slabší lidé. Podle ministerstva zdravotnictví k pondělnímu dni obdrželo zadarmo deset kusů respirátorů 1,5 milionu seniorů nad 65 let. Desítky tisíc respirátorů získala také zařízení pečující o bezdomovce. Celkem je připraveno k rozdání 1,7 milionu ochranných pomůcek, píše ČTK.

Rakousko se zhruba 8,9 milionu obyvatel zaznamenalo za posledních 24 hodin 1 009 nových případů nákazy a 33 úmrtí s COVID-19, což je nejnižší přírůstek za poslední více než tři měsíce. V pondělí ovšem běžně bývají hlášená čísla nižší kvůli menšímu počtu testovaných v neděli. Počet pacientů s covidem v nemocnicích se podle agentury APA sice pomalu, ale trvale snižuje.

Celkem se v Rakousku od počátku epidemie nákaza koronavirem prokázala u více než 398 tisíc lidí. S COVID-19 jich 7 451 zemřelo. První dávku vakcíny proti covidu dostalo v Rakousku přes 138 tisíc lidí, 4 360 z nich absolvovalo i dávku druhou.

Tagy: