Házeli nás svázané do moře, tvrdí migranti. Řecká stráž čelí obvinění ze smrti desítek lidí

Řecká pobřežní stráž měla zavinit smrt několika desítek migrantů, tvrdí BBC. Svědci vypověděli, že je strážci zákona bili, házeli svázané do vody či posílali zpět do tureckých vod na nevyhovujících záchranných člunech. Řecké ministerstvo pro námořní záležitosti incident vyšetřuje, pobřežní stráž obvinění odmítá.

Příslušníci řecké pobřežní stráže měli během tří let zavinit smrt více než čtyřiceti migrantů ve Středozemním moři, včetně devíti lidí, které úmyslně hodili do vody. Ostatní měli zemřít poté, co byli vytlačeni z řeckých teritoriálních vod nebo odvlečeni zpět na moře poté, co dopluli ke břehu, tvrdí  analýza BBC.

Řecká vláda je již dlouho obviňována z provádění nucených návratů. BBC však poprvé informuje o konkrétním počtu incidentů, při nichž mělo dojít k úmrtí v důsledku postupu řecké pobřežní stráže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedělejte mrtvého brouka, vzkázal Zdechovský Rakušanovi. Žádá schůzku o migračním paktu

Patnáct incidentů mezi lety 2020 a 2023 mělo mít za následek celkem 43 úmrtí. V pěti případech migranti uvedli, že je Řekové hodili přímo do moře. V několika dalších případech prý byli naloženi na nafukovací čluny bez motorů, které se následně vyfoukly nebo byly propíchnuty.

Jeden z nejmrazivějších incidentů popsal Kamerunec, který pro BBC uvedl, že ho řecké úřady pronásledovaly poté, co v září 2021 přistál na ostrově Samos. Stejně jako všichni lidé, s nimiž v BBC vedli rozhovory, uvedl, že se chtěl na řecké půdě zaregistrovat jako žadatel o azyl. „Sotva jsme zakotvili, zezadu se na nás vrhla policie. Byli tam dva policisté v černém a tři další v civilu. Byli maskovaní, vidět jim byly jen oči,“ popsal.

On a další dva utečenci – z Kamerunu a Pobřeží slonoviny – byli podle jeho slov přemístěni na loď řecké pobřežní stráže, kde se děly hrozné věci. „Začali s Kameruncem. Hodili ho do vody, nad hladinou byla vidět jen jeho ruka. Ruka pomalu zajela pod hladinu a voda ho pohltila,“ uvedl muž, kterého prý únosci bili. „Do hlavy mě mlátili pěstmi, jako by bili zvíře,“ popsal s tím, že poté ho hodili do vody bez záchranné vesty. Podařilo se mu doplavat ke břehu, těla dalších dvou migrantů – Sidyho Keity a Didiera Martiala Kouamou Nana – byla poté nalezena až na pobřeží.

Jeden Somálec popsal, jak ho v březnu 2021 po vylodění na ostrově Chios chytila řecká armáda, která ho předala pobřežní stráži. Svázali mu údajně ruce za zády a hodili do vody. „Chtěli, abych zemřel,“ sdělil. Přežil díky tomu, že plaval naznak, než se mu podařilo ruce si uvolnit. Moře bylo ten den rozbouřené a tři další migranti z jeho skupiny údajně zemřeli.

K největším ztrátám na životech mělo dojít v září 2022, když lodi s 85 migranty na palubě poblíž řeckého ostrova Rhodos vysadil motor. Syřan Mohamed pro BBC řekl, že zavolali na pomoc řeckou pobřežní stráž. Ta je ovšem naložila do záchranných člunů a vrátila do tureckých vod. Mohamed uvedl, že člun, který se svou rodinou dostal, neměl řádně uzavřený ventil. „Okamžitě jsme se začali potápět, viděli to, slyšeli nás všechny křičet, a přesto nás nechali,“ řekl. „První dítě, které zemřelo, byl syn mého bratrance. Pak už to šlo jedno po druhém. Další dítě a další, pak zmizel pod vodou i můj bratranec. Do rána zemřelo sedm nebo osm dětí. Moje děti zemřely až ráno těsně před tím, než nás našla turecká pobřežní stráž,“ sdělil Mohamed.

O podobném incidentu ze září 2022 informovala i migrační charitativní organizace Aegean Boat Report. Řecká pobřežní stráž podle ní vyslala zpět na moře desítky migrantů na gumovém člunu u ostrova Rhodos. Na videu, které nevládní organizace zveřejnila, je slyšet křik lidí, když maskovaní muži údajně člun posílají zpět, napsal web infomigrants.net.

Řekové veškerá obvinění z nezákonné činnosti důrazně odmítají. Vyšetřování BBC stráž komentovala slovy, že její zaměstnanci pracovali „neúnavně, s maximální profesionalitou, silným smyslem pro odpovědnost a respektem k lidskému životu a základním právům“. „Je třeba zdůraznit, že mezi lety 2015 a 2024 zachránila řecká pobřežní stráž 250 834 uprchlíků během 6 161 incidentů na moři. Bezchybné plnění této ušlechtilé mise pozitivně ocenilo i mezinárodní společenství,“ uvedla řecká stráž. Řecko uvedlo, že záběry v současné době zkoumá nezávislé úřady.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama u italského Terstu. Loď s desítkami lidí nabírala vodu, zasahovala pobřežní stráž

Tagy: