Ředitel Avastu: Do konce roku kanceláře neotevřeme. Je mi jedno, kdy lidé práci udělají

Ondřej Vlček

INTERVIEW 2.10.2020

Pandemie koronaviru naučila mnohé firmy pracovat z domova. Společnost Avast vyhlásila home office do konce roku a její generální ředitel Ondřej Vlček v pořadu Interview uvedl, že někteří jejich zaměstnanci dostanou možnost trvalé práce z domova. Pracovníci si tak mohou organizovat práci podle svého a pracovat ráno, večer či o víkendech. Důležité je, že plní věci, které mají naplánované.

„Minimálně do konce roku už kanceláře neotevřeme a s předstihem se rozhodneme, jestli je budeme otevírat, nebo ne. Ale do konce roku je to definitivní rozhodnutí,“ uvedl ředitel Avastu v Interview.

Společnost zavřela kanceláře už v březnu týden před tím, než to bylo nařízeno vládou. V průběhu června je zase začala otevírat v různých lokacích. „Ne jen v České republice, ale třeba i v Londýně. Měli jsme otevřeno pět nebo šest týdnů a v kancelářích se objevilo pár pozitivních případů. Takže jsme je zase zavřeli. Nevěděli jsme, co bude vyhlášeno na příští týden, a naši lidé jsou schopni pracovat z domova, což jsme si ověřili v jarních měsících,“ vyprávěl Vlček s tím, že se rozhodli nejistotu odstranit a říct narovinu, že do konce roku nebudou otevírat.

Home office ocenili například programátoři

Podle průzkumu zhruba polovina lidí z Avastu home office ohodnotila neutrálně, prý jsou doma přibližně stejně produktivní. Asi 25 procent si podle Vlčka myslí, že je home office horší než práce v kanceláři, a druhá čtvrtina, že je naopak lepší. Necelá polovina by uvítala, kdyby dlouhodobě měla možnost pracovat z domova nebo na režimu „work from anywhere“, tedy že by lidé mohli volně pracovat odkudkoliv.

Práci z domova podle generálního ředitele společnosti ocenili například programátoři. „Lidi, kteří trochu trpěli v kancelářském prostředí a většinu dne měli sluchátka na uších. Asi jsou šťastnější, když mohou pracovat z domova,“ zamyslel se Vlček. Vývojářů je přes 50 procent zaměstnanců Avastu.

„U tvorby nových produktů nebo nových myšlenek je hodně důležitá interakce s lidmi, takže model, kde jsou lidé zalezlí ve svých domovech, tam není úplně ideální. Potkávání se a neformální vazba na ostatní členy týmu je tam mnohem důležitější, a proto je pro takové lidi kancelářské prostředí vhodnější,“ uznal Vlček.

Koukat na obrazovku je náročnější

Kanceláře má společnost Avast na třech kontinentech. Podle Vlčka každá firma, která roste a snaží se podnikat globálně, musí mít i zaměstnance po celém světě. „Myslím, že režim práce z domova spíš přispěl ke spolupráci mezi třemi kontinenty, protože se dají dělat týmové mítinky a podobné akce přes videokonference. Nepraktické bylo mít pět lidí v jedné místnosti. Když se někdo připojil třeba z Ameriky, nebylo to pro něj plnohodnotné. Teď jsou ale všichni na videokonferenci, tak je to skoro lepší,“ uvedl.

Dodal, že například on je ale unavenější, protože mu videokonference ubírají energii. „Koukat na obrazovku je náročnější než koukat lidem do očí a dělat přirozené pohyby během běžného dne před pandemií,“ popsal Vlček s tím, že na druhou stranu má větší flexibilitu a možnost zorganizovat si den.

Lidé pracují ráno, večer a o víkendech

Podle dat společnosti Microsoft se práce nyní posunula do jiných pracovních horizontů. Hodně se koncentruje na ráno a večer, ale i do víkendů. O tom, kdy zaměstnanci Avastu zasedají k počítači, ale Vlček data nemá.

„Leadership ve 21. století, obzvlášť v technologických firmách, je mnohem méně o kontrolování a mnohem více o focusu na výsledek. Koukáme na produktivitu a na to, jestli se dějí věci, které máme naplánované. Pokud je lidé dodávají, tak je mi celkem jedno, jestli jsou ráno v přírodě a práci dodělávají o víkendech,“ zdůraznil Vlček.

Dodal, že on si během pandemie například zvykl se jít kolem poledne projít nebo proběhnout. „V kanceláři by mě to nenapadlo. V režimu práce z domova to je možné a celkem příjemné,“ podotkl. Avast podle něj kontroluje zaměstnance tak, že hlídá, že lidé plní závazky, které si dávají, a také tím, že se ptá zaměstnanců a manažerů, jak sami vše vnímají. Podle průzkumu v některých firmách ale klesla produktivita na home officech až o 40 procent.

Manažeři kvůli hodinovým konferencím už cestovat nebudou

Společnost Avast stejně jako řada dalších firem téměř stopla zahraniční cesty, ale i tuzemské cestování. Většinu cest před pandemií podnikali za obchodními partnery, ale ti se podle Vlčka sami v současné době nemají moc chuť osobně potkávat. „Takže videokonference se stala standardem a běžnou věcí, pro všechny je to lepší,“ je přesvědčen Vlček. Dodal, že cesty se zřejmě nevrátí do podoby, v jaké bývaly dříve.

„Důležité cesty se budou uskutečňovat, ale běžné mítinky budou on-line. Aby manažeři jeli přes půl zeměkoule jen kvůli hodinové konferenci, se už nevrátí,“ dodal Vlček.

Zakladatelé Avastu v Praze vlastní kanceláře, do kterých lidé dříve chodili. Na dalších místech světa si společnost kanceláře pronajímá. V současné době podle Vlčka ale přemýšlí, co s nimi. „Až se dostaneme z toho nejhoršího, nastane hybridní režim. Někteří se vrátí do kanceláří a jiní do kanceláře třeba přijdou jednou, dvakrát do týdne nebo vůbec. Kanceláře budoucnosti se tomu budou muset přizpůsobit. Budou mít více zasedaček nebo neformálních prostor, kde lidé budou moci věci spoluvytvářet,“ popsal Ondřej Vlček s tím, že pevných stolů, kde by člověk měl svůj počítač a seděl u něj od rána do večera, bude méně.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Ondřejem Vlčem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: