REPORTÁŽ: Organizovaný chaos a absurdistán aneb Jak Lipavský ztroskotal v indické Bombaji

Zažil to snad každý. Zpožděné lety, ztracená zavazadla, zdlouhavé kontroly apod. I výpravu ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), jejímž členem byl i zahraniční redaktor webu CNN Prima NEWS, potkal nečekaný problém. Vládní letoun, který předtím zvládl delegaci šéfa diplomacie postupně dovézt do Indie, Austrálie, Japonska a několika dalších míst, měl závažnou poruchu a tudíž se nemohl vrátit do Prahy. Delegace tak na zpáteční cestě ztroskotala v indické Bombaji. A místní pracovníci letiště takřka každým krokem a každou hodinou dokládali jednu jasnou věc – buďme rádi za práci zaměstnanců českých letišť.

Lipavský a jeho vládní speciál měl cestu přesně nalajnovanou. Delegace zakončila svoji indo-pacifickou misi, během které došlo na jednání v indickém Dillí, v australské Canbeře a Sydney či v japonských městech Tokio a Ósaka, a mířila domů.

ČTĚTE TAKÉ: Námluvy Slovenska a Ruska? Blanár se sešel s Lavrovem, ten je připraven „obnovit vztahy“

Do Prahy je to však ze druhého konce světa velmi daleko, takže došlo na několik mezipřistání. Mělo se jednat o filipínské hlavní město Manilu, indickou Bombaj a ještě bahrajnskou Manámu.

Jenže úplně hladce to neproběhlo. Letadlo mělo při přistání v Bombaji, kam dosedlo v sobotu zhruba ve 4:00 místního času, potíže. Posádka posléze ministra a celou delegaci informovala, že se pokusí problémy odstranit, ale pauza plánovaná před odletem se protáhne.

Z původně asi dvouhodinové přestávky na doplnění paliva a výměnu posádky se nakonec stala několikahodinová muka s indickou byrokracií, která na každém kroku prokazovala, že země má do vyspělého světa stále velmi daleko.

Výprava tvořená ministrem a jeho ansámblem, podnikateli a novináři napřed několik hodin seděla v prostorách letiště. Poté byli vyzváni, aby si z letadla vynesli všechny potřebné věci, když ale udělali, Indové jim sdělili, že to vlastně nejde. Tento pokyn o několik desítek minut znovu změnili.

Frustrovaný ministr

Problém na letadle se následně ukázal být příliš závažný na to, aby byl na místě v brzké době vyřešen. Delegace tak musela požádat o náhradní letoun z Prahy. Lipavský a spol. mezitím vyrazili přes letiště, protože bylo jasné, že se místo plánované cesty budou muset dopravit na hotel. Zde se objevila další fáze naprosto nesmyslné indické byrokracie.

Odebírání a zase vrácení pasů, které se párkrát opakovalo, prakticky vůbec nedávalo smysl. Indický personál měl vůbec problém sdělit v podstatě jakoukoliv informaci. A když se mu to podařilo, další krok dokázali většinou udělat až na podruhé po prvotním omylu.

„To je absurdní,“ procedil před novináři procházející šéf tuzemské diplomacie, podobně frustrovaný z kroků Indů jako celý zbytek delegace. Sluší se dodat, že navzdory diplomatickému pasu Lipavský i jeho sbor diplomatů zůstali po celou dobu se zbytkem českých cestujících.

Většinu času si delegaci vzal na starost indický zaměstnanec letiště, který se představil jako Džartider. Postarší muž s majestátně navoskovaným knírem, který jako by vypadl z bollywoodského filmu, se kolikrát se svými spolupracovníky ohledně české výpravy hádal. Alespoň z českého pohledu, pro Indy se může jednat o běžný způsob komunikace.

„V takové chvíli jsem rád za to, jak fungují na českých letištích,“ nechal se slyšet nejmenovaný člen diplomatického sboru ministra zahraničí. Indický zvláštní organizační chaos korunovala situace, kdy si jeden z úředníků až trýznivě pomalu opisoval údaje ze všech českých pasů (zhruba 30 kusů), aby je následně začal znovu přepisovat ještě do počítače. Frustrující moment médiím popsal jeden z členů ministrovy skupiny.

Výprava dorazí v pondělí odpoledne

Vše nakonec dobře dopadlo po zhruba osmi hodinách od přistání. Ministerská výprava se i s novými vízy dostala ven a stejně tak i členové palubní posádky, kteří se strojem nemohli vyrazit a tudíž v Bombaji zůstali také.

Mezitím bylo z Prahy vypraveno náhradní letadlo. Celá výprava by měla podle předběžných informací přistát v Česku v pondělí v brzkém odpoledni.