Řešit umístění americké základny? Jako z říše politického bizáru, reagoval Kolaja

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Politická debata o americké vojenské základně v Česku

Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že řešit nyní umístění uvažované americké vojenské základny je jako „z říše politického bizáru“. Téma prý ještě ani není na stole. Jiří Kobza (SPD) chce, aby se o případném umístění rozhodovalo v referendu. Podle Pavla Žáčka (ODS) je Česko už „zprostředkovaně ve válce“.

Kolaja ve vysílání připomněl, že možné vybudování vojenské základny na území Česka není záměrem vlády Petra Fialy (ODS). „Není to v koaličním ani programovém prohlášení. Na stole to nikdy nebylo, stejně tak se o tom nediskutovalo. Je to téma, které je aktuálně diskutované v médiích, ale reálná diskuze zatím neprobíhá,“ podotkl.

A to ani mezi Českem, evropskými partnery či samotnými Američany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) plánuje téma možného umístění základny otevřít po Velikonocích při návštěvě USA. „Je ale zajímavé, kam se diskuze dostala ještě předtím, než jsme se o tom začali reálně bavit. Když čteme, kde by mohla základna být... to je z říše politického bizáru, když téma ještě není na stole. Je fér to politicky nastolit, ale mělo by to projít běžnou politickou debatou, která má začít v koalici,“ zdůraznil.

Historie a „Putinovi pohůnci“

Samotnou úvahu, že by americká základna na území Česka vznikla, odsuzuje hnutí SPD. „Dlouhodobě odmítáme přítomnost cizí armády na našem území. Vycházíme z historických zkušeností. Měli jsme zde Němce, sověty, vždy to špatně dopadlo. Otázka základny musí projít konsenzem a musí se vyjádřit především občané. Vláda to nemá ve svém prohlášení, nikdo z členů vlády k tomu nemá mandát občanů. Ten může přijít jen širokým referendem, kdy se k tomu lidé vyjádří,“ mínil Kobza.

Na odkaz vládního prohlášení reagoval další zástupce vlády, poslanec Žáček. „Nebyla v něm ale ani Putinova válka. Srovnávat jednání o možné základně, kde by byly americké síly, síly NATO, s okupací hitlerovským Německem a sovětským svazem je absurdní. Není to však absurdní od strany, která nechce abychom byli v NATO, která nadbíhala Putinovi a dnes to skrývá. Pro mě je absurdní se o tom bavit s nějakými Putinovými pohůnky,“ odvětil.

Dodal, že Česko je zprostředkovaně ve válce. „Je za humny. Musíme dělat, co jsme nikdo před 24. únorem nečekali. Potřebujeme zásadní zabezpečení Česka a celé kolektivní obrany NATO,“ dodal. Kobza však výroky Žáčka mírnil. „Prosím vás, nešiřte poplašné zprávy, že jsme ve válce. Nestrašte,“ oponoval. Poslanec ODS však slovíčkařil: „Vy zase netvrďte, že je to stejné jako za sovětské okupace. A říkal jsem zprostředkovaně.“

Tagy:
Vladimir Putin NATO ODS Česká pirátská strana Jiří Kobza vláda Česko Marcel Kolaja Svoboda a přímá demokracie Pavel Žáček