Revoluce v maturitách. Namísto zkoušky dospělosti průběžné testy, navrhují Piráti a STAN

Koalice Pirátů a hnutí STAN v rámci modernizace školství navrhuje, aby studenti skládali průběžné testy, které by nahradily státní maturitu. Dosavadní velká investice do maturit nefunguje, vysvětlil na setkání s novináři senátor Mikuláš Bek (za STAN). Jak by se dal jejich návrh převést do praxe?

„Chceme navrhnout jednorázové zkoušky, které by ověřovaly středoškolské minimum pomocí testů v průběhu studia. Velká investice peněz do maturit nefunguje,“ zkritizoval dosavadní systém senátor Mikuláš Bek (za STAN). Pokud by s návrhem koalice uspěla, pilotně by tento systém prosadila ve vybraných školách.

Maturitní zkoušky by se podle Pirátů a Starostů pak měly zaměřit víc na řešení problémů namísto drcení se látky nazpaměť.

„Testy by studenti dělali kdykoli během studia. Jakmile by se cítili, že jsou na to připravení. Byla by zde stanovená minimální úroveň, která by od každého byla vyžadována, a to třeba i v matematice. Určitě se tam neobjeví například derivace a integrály, ale spíše něco, co je potřebné pro nejrůznější typy zaměření,“ vysvětlil dále Bek.

Velký důraz by koalice chtěla klást také na porozumění textu a znalosti českého jazyka. „Proč máme závěrečnou zkoušku ze všeobecných znalostí na závěr studia a riskujeme, že vždy procento žáků ji nesplní a skončí se základním vzděláním?“ ptal se poslanec Lukáš Bartoň (Piráti).

Nový typ střední školy

Koalice Pirátů a hnutí STAN chce také děti motivovat, aby rády chodily do školy. Řešením by podle nich mohla být digitalizace učebních materiálů, které by byly doplněny o interaktivní programy. Jednalo by se o doplněk ideální pro domácí nebo distanční výuku.

V rámci předvolební kampaně koalice představila i návrh o novém typu střední školy. Ta by kombinovala gymnaziální a odborné vzdělání. Hlavní výhodou by podle politiků byl fakt, že studenti  by nebyli nuceni k brzkému rozhodování o budoucí profesi.

Co slibují další strany?

Obecně politické strany pro školství před volbami slibují do budoucna víc peněz, možné úpravy učiva a zkoušek nebo změny v inkluzi, tedy ve vzdělávání handicapovaných s ostatními. Některé zdůrazňují potřebu zlepšit dostupnost počítačů pro všechny žáky a řešit rozdíly ve vzdělávání, které se nyní prohloubily kvůli výuce na dálku v důsledku epidemie covidu.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či hnutí Přísaha Roberta Šlachty, stejně jako Piráti se Starosty, slibují modernizaci vzdělávání. Podobný cíl vyjadřovali v uplynulých letech i zástupci ANO. KSČM a ČSSD jsou především pro bezplatné školství, hnutí SPD a Trikolóra proti současnému systému inkluze.

Tagy: