Richterová: Korespondenční volbu má 126 zemí. Ty ale nemají českou Ústavu, opáčil Hrnčíř

Olga Richterová a Jan Hrnčíř

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (4)

Korespondenční volba pro Čechy žijící v zahraničí je v souladu s Ústavou. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Podle ní systém hlasování poštou funguje v různých obměnách ve 126 zemích světa. Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) však upozornil, že tyto státy se nemusí řídit českou Ústavou. Pětikoaliční návrh naráží u opozice i některých právních expertů. Často bývá zpochybňována například tajnost volby, a to v důsledku absence volební plenty.

„Za Piráty jsme korespondenční volbu prosazovali už v roce 2018. Jde nám pouze o to, aby se lidem žijícím v zahraničí zlepšily podmínky. Už dnes mohou volit, musí ale dojet na ambasádu, což je často stojí spoustu peněz,“ vysvětlovala Richterová postoj k poštovnímu hlasování, které je podle ní v souladu s Ústavou.

„Má to 126 zemí světa,“ dodala pirátská politička. „Naši Ústavu ale nemá 126 zemí,“ upozornil Hrnčíř, který stejně jako další opoziční politici s korespondenční volbou nesouhlasí. Poukazuje kromě jiného na absenci plenty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korespondenční volba probudila v národu starou nenávist ke zrádným emigrantům

Volič by totiž v případě poštovního hlasování během vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky neměl zaručené soukromí, což by mohlo vést k nežádoucímu ovlivňování. Na toto riziko upozorňují delší dobu i někteří právní experti.

Korespondenční hlasování existuje v určité formě ve většině zemí Evropské unie. Výjimku společně s Českem tvoří Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii však lze od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Češi v případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na fakt, že současný systém je časově i finančně nákladný pro voliče, kteří žijí daleko od těchto míst.

Celou debatu o korespondenční volbě naleznete v úvodním videu. Olga Richterová (Piráti), Jan Hrnčíř (SPD), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Klára Dostálová (za ANO) jednali kromě jiného také o současných náladách ve Sněmovně či o případu opakovaného znásilnění dívky otčímem.

Tagy:
politika Partie Piráti volby Česká pirátská strana korespondenční hlasování Partie Terezie Tománkové SPD Olga Richterová Ústava korespondenční volby Jan Hrnčíř plenta