Roj Perseid vrcholí. Experti radí, kdy a kde ideálně sledovat padající „slzy svatého Vavřince“

Perseidy

Kdy sledovat Perseidy?

O víkendu bude vrcholit každoroční meteorický roj Perseid. V noci na neděli bude možné na obloze mimo města pozorovat mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní až 80 meteorů za hodinu, z toho deset až dvacet může být opravdu jasných. Za pozorováním je potřeba vycestovat daleko od měst, do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění. Uvedl to Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě.

„Lidově řečená ‚padající hvězda‘ je meteor. Je to rychlý úkaz, který vidíme v atmosféře. Způsobuje ji meteoroid, jde o částečku velkou asi jako písek, která vstupuje do naší atmosféry a zhruba 120 kilometrů nad Zemí shoří, potažmo začne zářit jako meteor,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

ČTĚTE TAKÉ: Může tam být život? Vědce zaujala planeta vysílající silné signály, rok na ní trvá dva dny

Podle Horálka jsou první zmínky o tomto úkazu známé již z poloviny třetího století v souvislosti s umučením svatého Vavřince. „Ten byl jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši. Při pronásledování křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději ho rozdal chudým. Podle zaznamenaných svědectví několik dní po jeho popravě dne 10. srpna 258 padaly z nočního nebe ‚třpytivé slzy‘ a od této události jsou Perseidy lidově označovány jako ‚slzy svatého Vavřince‘,“ uvedl Horálek.

Skutečnost, že je to astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli ve druhé polovině 19. století. Roj Perseid pravidelně nastává mezi 17. červencem a 24. srpnem. „Nejvíce jich padá v době, kdy se Země ocitá v nejhustší oblasti proudu meteoroidů, vždy kolem 12. srpna,“ vysvětlil Horálek. Upřesnil, že čím dále je pozorovatel od světelného znečištění, tím více meteorů spatří.

Jak připomněl Adamovský, Perseidy zdánlivě vylétají z jednoho bodu, takzvaného radiantu. „Název meteorického roje Perseid je odvozen od souhvězdí, z jehož směru meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Meteoroidy roje Perseid vstupují do atmosféry rychlostí 59 kilometrů za sekundu a začínají zářit ve výšce okolo 120 kilometrů nad povrchem Země. Pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 kilometrů nad zemským povrchem. Vlétají přitom do atmosféry z jednoho směru. Proto se nám zdá, jako by jejich dráha vycházela z jediného bodu na obloze, který se odborně nazývá radiant,“ doplnil Horálek.

Oblohu sledujte vleže

Podmínky pro pozorování by letos měly být téměř ideální. „Pokud budete chtít Perseidy sledovat, v sobotu bude ideální příležitost. Bude jasná obloha, nebude ji rušit Měsíc, takže ideální podmínky,“ uvedl Adamovský.

„Na pozorování roje Perseid si vyhledejte místo alespoň desítky kilometrů daleko od velkých měst s co nejlepším výhledem do všech stran. Nejvíce meteorů je totiž vidět na obloze nerušené světelným znečištěním z měst a obcí. Při menším umělém jasu noční oblohy totiž vyniknou i ty méně jasné meteory. Pozorovat úkaz je nejvhodnější vleže, například ve spacáku nebo na lehátku. Pro sledování úkazu není třeba žádný dalekohled, meteory náhodně létají po celé obloze a jsou dost výrazné na spatření pouhýma očima,“ dodal Horálek.

Tagy: