Jednatel Rosatomu o Dukovanech: Stavíme po celém světě. Výjimku pro Rusko nechápu

Zdeněk Šíma

Ruské a čínské firmy by měly být vyloučeny z tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, uvedl v úterý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). O zakázku společnosti ČEZ se uchází také Jihokorejci, Američané a Francouzi. Jednatel ruské firmy Rosatom Zdeněk Šíma nechápe, proč české úřady označily právě Rusko a Čínu za hrozbu. Uvedl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové, jehož hostem byl i generální ředitel Korea Hydro & Nuclear Power, která v tendru také figuruje, Jae-Hoon Chung.

„Jsme organizace, která staví jaderné elektrárny po celém světě. Stavěli jsme v bývalém Československu a chceme stavět i nadále,“ uvedl jeden z jednatelů ruské společnosti Rosatom Central Europe Zdeněk Šíma.

České bezpečnostní složky označily dodavatele z Ruska a Číny za možnou bezpečnostní hrozbu. V úterý ministr zahraničí Petříček uvedl, že by výjimka vůči rizikovým uchazečům měla být uplatněna hned na začátku. „Upřímně nerozumíme tomu, jak má být výjimka uplatněna. Buď to znamená, že Rosatom nebude do výběrového řízení přizván, nebo že budou zpracovány parametry bezpečnostní výjimky do samotného výběrového řízení a naše firma bude oslovena,“ vysvětlil Šíma a dodal, že dosud přesné podmínky neznají.

Za 35 let žádné ohrožení

Jako záruku toho, že by nedošlo k bezpečnostnímu ohrožení kritické infrastruktury v Česku, uvádí Šíma příklad stavby z roku 1985. „Tehdy bylo v Československu do provozu uvedeno postupně šest jaderných bloků na základě našeho designu. Za 35 let se neobjevil jediný případ bezpečnostního ohrožení,“ prohlásil Šíma.

Pokud by v budoucnu firmu z důvodů bezpečnosti z tendru české úřady vyřadily, nijak by se to podle něj na funkčnosti Rosatomu neodrazilo. „Nechci význam českého projektu snižovat, ale není velký rozdíl, zda stavíme 35, nebo 36 bloků,“ sdělil Šíma.

Na rozdíl od ruské či čínské firmy společnost z Jižní Koreje obavy u ministra zahraničí Petříčka nevzbuzuje. „V současné fázi preferujeme samostatnou účast ve spolupráci s ČEZ jako zadavatelem projektu,“ uvedl v 360° Pavlíny Wolfové generální ředitel Korea Hydro & Nuclear Power Jae-Hoon Chung a dodal, že v případě potřeby je jejich firma připravena spolupracovat i s jinými společnostmi v oboru.

Blok v Dukovanech je potřeba dostavět

Podle něj bude od roku 2035 Česko bezpodmínečně potřebovat nový blok. Jednak aby zajistila stabilní dodávky elektřiny, a také proto, aby postupně naplánovala klimatické cíle, které se týkají snižování emisí oxidu uhličitého. „Během mé návštěvy jsem se setkal jak s představiteli české vlády, tak firmy ČEZ a i s politiky opozičních stran. Myslím, že panuje naprostá shoda, že blok v Dukovanech je potřeba dostavět,“ prohlásil Jae-Hoon Chung.

Pokud uspějí s kontraktem, budou prý realizovat projekt tak, aby z něj měla prospěch nejen jihokorejská firma, ale i Česko. „Česká vláda samozřejmě má zájem na tom, aby bylo využito co nejvíce domácích pracovníků i firem. Proto máme i my připravený seznam sta českých firem, které by mohly být našimi potencionálními dodavateli a spolupracovníky,“ řekl Jae-Hoon Chung.

Na otázku, kolik pracovních míst by se v případě získání tendru vytvořilo, oba představitelé odpověděli, že v řádu několika tisíc. Podle Rosatomu by to byly desítky tisíc s tím, že většinu by obsadili čeští pracovníci. Korejská firma pak uvedla šest až osm tisíc.

Tagy: