Rušení linky důvěry? S tím nemáme nic společného, tvrdí Udženija. Zmínila těžké období

Náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Uždenija (ODS)

Alexandra Udženija popsala, jaké jsou důvody pro ukončení provozu Linky důvěry v psychiatrické léčebně Bohnice

S rozhodnutím Psychiatrické nemocnice Bohnice nemůžeme nic dělat. Ve vysílání CNN Prima NEWS to ve spojitosti s koncem provozu linky důvěry sdělila náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS). Zdůraznila, že linka spadá pod nemocnici a město se na jejím financování pouze spolupodílelo. Kdyby se v Bohnicích rozhodli linku znovu obnovit, Praha by podle ní prostředky na spolufinancování provozu našla. Osobně ji mrzí zrušení této služby, kterou na konci roku využívá větší počet lidí, zejména ve spojitosti se střelbou na fakultě.

„Krizová linka skutečně spadá pod nemocnici. My jako město jsme byli na podzim informováni, že její provoz bude k 1. lednu 2024 ukončen. Praha se pouze podílela na financování linky určitou částkou. Přispívali jsme na provoz z toho důvodu, že jsme pro Pražany chtěli kvalitnější služby. A nejen pro ně, na tuto linku volají občané z celé republiky,“ vysvětlovala Udženija pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Blízký umírá, rodina je bezradná. Jak v podobné situaci pomáhá poradenská linka?

Podle mluvčí nemocnice Alžběty Remrové je důvod pro ukončení provozu linky finanční. Udženija však na sociální sítích informovala, že problém je personální. „S vedením nemocnice jsem jednala a jejich hlavním problémem je nedostatečné personální pokrytí této služby. Ano, to je základní a největší problém psychiatrické péče v celé naší republice,“ napsala na sociální síti X.

Pomoc 1,5 milionu korun

Na dotaz, co za koncem linky důvěry stojí, však personální problémy explicitně nezmínila. „Z naší strany to není nedostatek financí. Z dobré vůle jsme přispívali, stejně jako to děláme na pohotovosti nebo na jinou lékařskou péči pro Pražany v nemocnicích,“ zdůraznila. Uvedla, že částka, kterou město na provoz linky přispívalo, se pohybuje kolem 1,5 milionu korun na rok.

„V rámci rozpočtu města Prahy bychom tuto částku určitě našli, i když jsme s ní v rozpočtu nepočítali vzhledem k tomu, že nám nemocnice na podzim oznámila, že linku chystá zrušit. S tím lidově řečeno nemáme nic společného. S nemocnicí máme korektní vztahy, přispíváme i na další programy. Pokud se ale nemocnice takto rozhodla, tak s tím nic moc nezmůžeme,“ pokračovala Udženija s tím, že v případě obnovení linky důvěry jí bude město „rádo znovu spolufinancovat“.

Udženija mimo jiné vzpomněla i na těžké období, které se s „nejkrásnějšími svátky v roce“ pojí. Na vině je zejména předvánoční střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Je to velmi těžké období pro nás všechny, každá linka má své místo. Na území Prahy je deset krizových linek, každá jinak zaměřená. Nápor je ale velký, i kdyby se nestala tato tragédie. Víme, že vánoční svátky jsou pro některé občany psychicky velmi těžké a linka je v tomto období využívána mnohem více než kdy jindy,“ uvedla náměstkyně.

Pomoc nabízí 32 linek

Dodala, že „kdyby linka zůstala do budoucna zachována, Praha je připravena se znovu finančně podílet na jejím provozu“. Jak pro CNN Prima NEWS doplnil psychiatr Karel Nešpor, linka pomoci v Bohnicích byla součástí centra krizové intervence. „A to bude fungovat, pokud vím, nadále. Je možné kontaktovat i odborníky, kteří tam jsou,“ sdělil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Šťastné a příšerné. I Vánoce mohou být plné hněvu a osamělosti. Jak si s emocemi poradit?

Linka byla jedním z krizových kontaktů i pro zasažené tragickou střelbou na fakultě. Číslo 284 016 666 však bude od ledna nabízet jen informace o dalších podobných službách. Podle webu České asociace pracovišť linek důvěry je jich v Česku 32. „V režimu 24/7 funguje například Pražská linka důvěry nebo Linka první psychické pomoci. Ty budou posíleny a kapacity by měly být dostatečné,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravitnictví Ondřej Jakob.

Tagy: