Ruské banky kvůli hrozbě sankcí stahují hotovost ze zahraničí, klesají akcie i rubl

Trezor v bance, ilustrační snímek

Proruští separatisté na východě Ukrajiny vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Podle odhadů ruské ratingové agentury ACRA importovaly ruské banky v prosinci ze zahraničí v přepočtu přes sto milard korun v hotovosti, šlo přitom především o hotovost v amerických dolarech. Informovala o tom americká CNN. Jde o nezvykle vysokou sumu a dvojnásobný meziroční nárůst. Ruské banky se obávají tvrdých sankcí, které by je mohly odstřihnout od provádění transakcí v dolarech, omezit export ropy a plynu a vést i k dalším negativním ekonomickým jevům. Dramaticky na současnou krizi reaguje i akciový trh, výrazný pokles zaznamenává i rubl.

V současné situaci reálně hrozí, že by součástí sankcí proti Rusku mohlo být odpojení tamních bank od mezinárodního platebního systému SWIFT, což je počítačově řízený systém pro dálkový přenos dat mezi bankami a dalšími finančními i nefinačními institucemi. Některé indicie ale naznačují, že zástupci USA a evropských států odpojení Ruska od systému SWIFT nakonec do připravovaných sankcí nezařadí z obav, že by Rusko po odpojení od systému mezinárodních plateb nemuselo pokračovat v hrazení svých závazků.

Akcie i rubl na sestupu

Důvody, kvůli kterým ruské banky stahují kapitál ze zahraničí do Ruska, mohou být podle expertů také obavy z devalvace rublu a prudký nárůst inflace. Oba tyto jevy se také dají očekávat jako následek na Rusko uvalených sankcí, které v nějaké podobě po invazi na Ukrajinu přijdou. Že se ruské banky nacházejí v nezáviděníhodné situaci, ilustruje například dvacetiprocentní lednový pád akcií největší ruské banky Sberbank.

Na aktuální vývoj rusko-ukrajinské krize dramaticky reaguje i akciový trh. Ruské akcie v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny už druhý den v řadě prudce oslabují. A ruský rubl sestoupil vůči dolaru na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Poklesu kurzu ruského rublu a cen akcií přitom nezabránil ani výrazný nárůst cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska.

Až pětiprocentní propad ekonomiky

Před dalším negativním vývojem navíc varují i experti a instituce. „V nejbližších dnech očekáváme další pokles ruského akciového trhu,“ varovala například v úterý své klienty americká nadnárodní investiční banka a finanční holdingová společnost JPMorgan Chase. „Jak velký bude dopad na ruskou ekonomiku, bude ve velké míře záviset na postoji západních politiků,“ uvádí ve své úterní analýze londýnská konzultační firma Capital Economics. Pokud by byly na Rusko uvaleny očekávané sankce, bude podle tohoto odhadu propad ruského HDP jen zhruba jednoprocentní. Kdyby ale sankce odstřihly ruské banky od mezinárodního platebního systému SWIFT, ruská ekonomika by se propadla zhruba o pět procent.

Ekonomové nicméně upozorňují, že Rusko je dnes v lepší situaci, než bylo v roce 2014 po anexi Krymu. Rusko dokázalo za osm let shromáždit více rezerv v zahraničních měnách, snížilo svůj zahraniční dluh i svou závislost na spojení v největšími světovými ekonomikami.

Tagy: