PŘEHLEDNĚ: Od podezřelých hodinek po tanky na Donbasu. Tak začala invaze na Ukrajinu

Ukrajinský voják na linii dotyku

Ještě v pondělí ráno se krize na východě Ukrajiny vyvíjela zdánlivě dobře. Státy hledaly nové cesty k diplomatickému řešení napětí a trhy ovládl optimismus. Jenže pak to přišlo. Rychlý sled událostí, během kterých Vladimir Putin mimo jiné uznal nezávislost separatistických oblastí na východě Ukrajiny, srazil Západ na kolena. Tak začala ruská invaze na Ukrajinu.

V pondělí dopoledne pronikla do médií radostná zpráva – prezidenti Biden a Putin se sejdou na summitu a budou hledat diplomatické řešení krize. Americká diplomacie doufala, že ke schůzce by mohlo dojít už ve čtvrtek. Mezitím se domlouvala i další jednání, kterých se měl účastnit ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. A svět znovu získal pocit, že se krize na Ukrajině začíná vyvíjet správným směrem. Nemohl být ale dále od pravdy.

Trhy vyletěly vzhůru a analytici už popisovali, jak rychle se burzy ze současné krize oklepou. Jenže kolem poledne se situace na východě Ukrajiny začala vyostřovat. První vlaštovkou, která mohla naznačit skutečné úmysly Kremlu, byl příspěvek respektované ruské analytičky Taťjany Stanovajové, která na sociální síti v metafoře odhalila Putinovy úmysly.

Vlak už dávno vyjel

„Západ ukazuje neuvěřitelnou naivitu, když si myslí, že summit Bidena a Putina dokáže odvrátit válku. Vlak už dávno opustil stanici. Všechna rozhodnutí již padla,“ napsala Stanovajová. A měla pravdu.

Události posléze nabraly rychlý spád. Vedení Doněcké i Luhanské republiky požádalo Rusko o vojenskou a finanční pomoc. Figurky byly v pohybu. A Západ se v tu chvíli s velkou pravděpodobností zapletl do partie, kterou měl Putin do puntíku naplánovanou.

Rusko svolalo krizové setkání bezpečnostní rady a jako náhodou se tento mítink výjimečně vysílal v televizi. Politici Moskvy na setkání hovořili o údajné ukrajinské agresi a o utlačování obyvatel v Donbasu. Bezpečnostní rada navíc poradila Putinovi, aby uznal autonomii proruských republik na východě Ukrajiny.

Trik s hodinkami

Západ byl v šoku. Uživatelé na sociálních sítích ale rozklíčovali, že setkání bezpečností rady bylo zřejmě předtočené, aby Rusko získalo čas k přesunu vojsk. Trik Moskvy prozradil ministr obrany Sergej Šojgu, respektive jeho hodinky. Na těch byl totiž čas 12:47, televize přitom setkání vysílala kolem šesté večer.

Následně přišla zpráva, že Putin rozhodne o uznání autonomie Doněcké a Luhanské republiky ještě během pondělí. To už přestali v mírové řešení krize věřit i největší optimisté. Zatímco se ruská armáda sunula k hranicím, Putin v autoritářském a šokujícím projevu k národu oznámil, že uznává proruské republiky na Ukrajině a obvinil Kyjev z utlačování obyvatelstva. Státník mimoto mluvil o potřebě dekomunizace Ukrajiny a rozplýval se nad tím, že východoevropská země historicky vždy spadala pod Rusko.

Začala válka

Tehdy už to bylo jasné. Putin v určité formě hodlá vzkřísit myšlenku Sovětského svazu. Kdy započne invazi? Bude válka? Odpovědi na tyto otázky přišly z Ruska dříve, než kdokoli chtěl. Ještě v pondělí.

Kolem desáté hodiny večer překročila ruská armáda hranice Ukrajiny. Do země vjely tanky a těžké armádní vozy. Ruská armáda se bez známek odporu dostala na území Doněcku a Luhansku. Síly Moskvy teď od zbytku Ukrajiny dělí takzvaná linie dotyku, na které se Ukrajinci už osm let ostřelují s proruskými separatisty.

Putin mezitím udržuje jednotky také na Krymu a v Bělorusku. Ukrajina je obklopená ze všech stran. Mezinárodní společenství odsoudilo kroky Moskvy a volá po enormních sankcích. A na východě Ukrajiny se stejně jako před osmi lety znovu střílí. Mnozí se bojí, že tentokrát Putinovi nebude stačit Krym, ani východ Ukrajiny. Politici se obávají, že Rusko zabere celou Ukrajinu a může pokračovat i dál na Západ – na Slovensko či do Polska.

Tagy: