Rusko, čínští špioni nebo islámští radikálové. BIS vyhodnotila největší hrozby pro Česko

BIS vyhodnotila hrozby pro Českou republiku (ilustrační foto).

Pro Českou republikou je největší bezpečnostní hrozbou Ruská federace, píše BIS

Pro Českou republikou je největší bezpečnostní hrozbou Ruská federace, vyplývá z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2022. Kontrarozvědka proto ocenila omezení „přebujelé“ ruské diplomatické mise v Česku. Ve své zprávě se věnovala i dalším nebezpečím, jako jsou čínská špionáž a její napojení na českou politickou scénu či terorismus islámských extremistů.

Největší bezpečnostní hrozbou je podle BIS pro Českou republiku Rusko. Jeho invaze na Ukrajinu podle šéfa kontrarozvědky Michala Koudelky potvrdila rizika, na která už před lety upozorňovala BIS i další zpravodajské služby demokratických zemí. „Dnes už nikdo nepochybuje, že naše varování měla svá opodstatnění a nebyla přehnaná,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko nacvičovalo pod Putinovým vedením odvetný úder. Odpálilo dvě mezikontinentální rakety

Bezpečnostní informační služba proto ocenila redukci ruských zástupců v Česku. V diplomatické misi totiž figurovali i lidé napojení na ruské zpravodajské služby, kteří využívali své oficiální pozice k zakrytí špionážní činnosti. V souvislosti s tím však stoupá riziko vedení nepřátelských aktivit s využitím nediplomatického krytí, uvádí BIS.

Čínská špionáž

Příslušníci čínských zpravodajských služeb pokračovali podle BIS v loňském roce v budování kontaktů s politickými představiteli v Česku napříč politickým spektrem. Čínští zpravodajští důstojníci a zástupci stranických organizací se zaměřují na ovlivňování veřejného mínění s cílem budovat pozitivní obraz Číny, píše kontrarozvědka.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se podle BIS loni zvýšil čínský zájem o situaci v Evropě, vedlo to mimo jiné k intenzivnějším aktivitám v oblasti kybernetické špionáže. V Česku se útoky uskutečnily v několika vlnách a postupem času byly sofistikovanější. Atraktivitu České republiky pro čínské kyberútoky loni zvýšilo i předsednictví v Evropské unii.

Radikální islám a terorismus

Úroveň hrozby islamistického terorismu zůstala v minulém roce podle výroční zprávy BIS nízká. Projevů radikalizace u lidí žijících v Česku ubývalo, přibylo záchytů rizikových jedinců mezi osobami pobývajícími v zemi krátkodobě. Česká muslimská komunita si zachovala umírněný charakter, riziko její radikalizace zůstalo nízké. BIS věnovala pozornost několika jedincům ve styku s radikálnějšími osobami. „Tyto kontakty nepředstavovaly přímé ohrožení České republiky,“ napsala. Žádné islamistické radikály neodhalila kontrarozvědka ani mezi uprchlíky z Ukrajiny.

Teroristické organizace Islámský stát a Al-Káida podle BIS loni měly nadále zájem útočit v Evropě, ale postrádaly pro to příslušné kapacity. Soustředily se tak hlavně na obnovení sil, například osvobozením vězněných členů Islámského státu v Sýrii. Al-Káida upřela pozornost na boj v Africe. Útoků v Evropě bylo málo i díky některým odhalením tajných služeb, největší riziko představovali osamělí aktéři zradikalizovaní na internetu.

K TÉMATU: Konflikt v Izraeli zvyšuje napětí. Nesnesitelné, že se Židé opět bojí, říká německý prezident

Domácí extremismus

Podle zprávy v roce 2022 také stagnovala extremistická scéna v Česku. Skutečně aktivních bylo jen několik skupin domobranců, kteří tvoří nekompaktní hnutí sdružující jedince s podobným smýšlením na uspořádání společnosti. Jejich fungování čím dál víc ovlivňovaly různé konspirační teorie a adorace Ruska. „Mezi paramilitárními a domobraneckými skupinami se stále intenzivněji šířil trend ozbrojování palnými zbraněmi. Prozatím ale zjištěné poznatky nenaznačují, že by je někdo z domobranců reálně plánoval použít ke spáchání násilného trestného činu,“ píše BIS.

Několik pravicových extremistů vycestovalo na Ukrajinu, avšak dominantně se zapojilo jen do týlových činností, uvedla kontrarozvědka. Někteří politicky organizovaní pravicoví extremisté se postavili na stranu Ruska, nicméně jejich podpora byla pouze verbální a nijak neovlivnila bezpečnost České republiky.

Dezinformační scéna

Česká dezinformační scéna se loni po zahájení ruské invaze na Ukrajinu vrátila od tématu koronaviru k podpoře ruských aktivit, na které se v minulosti zformovala, uvedla výroční zpráva. Vedle podpory Ruska zmiňuje tajná služba odpor vůči USA, EU a NATO.

Vzhledem k omezenému počtu prorusky zaměřených Čechů se dezinformátoři soustředili na propojení války se sociálně citlivými tématy, konstatuje BIS. Uvádí nárůst cen energií, potravin či poskytování finanční a materiální pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. „Jednotící linkou se stal narativ upozorňující na to, že pozornost vlády je údajně zaměřena pouze na pomoc uprchlíkům a český občan je opomíjen,“ stojí ve zprávě.

Dezinformační scéna neztratila publikum ani přes krátkodobé omezení. „Určitá část občanů akceptovala tyto weby jako své pravidelné informační zdroje,“ píše BIS. Kontrarozvědka se zabývá i takzvaným syntetickým obsahem, jak nazývá videa, fotografie, audia a texty vytvořené nástroji založenými na umělé inteligenci. „Syntetická média mají celou škálu legitimních použití, například pro zábavní průmysl nebo vzdělávání. Stejně tak je lze použít pro páchání zločinů, šíření dezinformací,“ uvedla BIS. Ruská invaze na Ukrajinu podle BIS přinesla první využití takzvaného deepfake syntetického videa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Číňané ve velkém provokují americké stíhačky. Riskantní a nezodpovědné, zní z USA

Tagy: