Rusko jako záchodová velmoc. Kvůli válce je v ohrožení toaletní papír

Toaletní papír

Válka na Ukrajině (3.11.2022 6:30)

Zní to neuvěřitelně, ale válka na Ukrajině může ovlivnit i cenu a dostatek kvalitního toaletního papíru. Důvodem je fakt, že na výrobu artiklu je mnohdy potřeba ruská bříza. Kreml však krátce po zahájení invaze zakázal vývoz tohoto dřeva do zemí, které proti Rusku uvalily sankce. A Rusko přistupuje i k dalším kuriózním opatřením, jak zamezit tomu, aby se toaletní papír dostal do rukou jiných než ruských.

O nárůstu cen a také možnému nedostatku záchodového zboží informuje například americký deník Bloomberg. List tvrdí, že velký vliv na to má právě zákaz dovozu ruských bříz. Právě březové dřevo je považováno za nejvhodnější pro výrobu kvalitního a jemného toaletního papíru. Z ruské břízy se totiž dělá buničina z krátkých vláken, díky čemuž je hygienická potřeba měkčí.

Krize na trhu s tímto artiklem základní potřeby je tak další na seznamu těch, které zapříčinila či ještě více zhoršila ruská invaze na Ukrajinu. Moskva již během března oznámila, že svoji ruskou břízu nebude dodávat do zemí Evropské unie a Spojených států. Ve zkratce do těch zemí, které na Rusko uvalily sankce po zahájení války na Ukrajině.

Bloomberg udává, že z evropského, potažmo amerického, trhu tak rázem zmizelo na 800 tisíc až 1,2 milionu tun buničiny z ruské břízy, která se využívá pro výrobu toaletního papíru. Již během roku se navíc cena buničiny zvedla, a to až o 45 procent. Významné zdražení dostává výrobce do problémů.

I sami Rusové zdůrazňují, že do Evropy neposílají svůj toaletní papír. Jejich vyjádření jsou však v rámci propagandy směřována primárně na vlastní publikum a nepopisují reálný stav věcí. „Lidé v Evropské unii se už ani nemyjí, neperou své oblečení, nekupují od nás toaletní papír, nedoplňují (palivem) svá auta a doma se ani nesvlékají,“ napsala nedávno na sociální síti Telegram tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová svůj pohled na život obyvatel států EU.

Podle běloruské agentury NEXTA se navíc ruské aerolinky Aeroflot odhodlaly k nevídanému kroku. Letušky a stevardi letů do Turecka mají údajně vést záznamy o množství toaletních papírů na palubě. NEXTA tvrdí, že zaměstnanci aerolinek mají zakázáno nechávat zásoby papíru na místech, do kterých mají přístup i pasažéři.

Ceny klesnou až v příštím roce

Podle analytika společnosti Santander Rafaela Barcellose bude trh s buničinou i nadále značně pokřivený. Dle jeho odhadů by se ceny mohly začít snižovat až v příštím roce v okamžiku, kdy se do výroby zapojí závody, které se nachází v Chile nebo Uruguayi. Ty se v současnosti staví.

Přímo v Evropě jsou největšími výrobci buničiny Švédsko a Finsko. Oba státy jsou klíčovými producenty materiálu potřebného na výrobu toaletního papíru, přičemž sami Finové uvádejí, že až 10 procent jejich zásob dřeva pochází právě z Ruska. Jiné stromy, které se nachází na severu, jsou spíše než na výrobu toaletního papíru vhodnější na výrobu například papírových krabic.

Za připomenutí stojí, že krize s cenou i dostatkem toaletního papíru tu nedávno byla. Lidé po celém světě jej totiž ve velkém skupovali během roku 2020, když je zasáhla pandemie koronaviru. Hrozba omezení pohybu kvůli lockdownům a osobním karanténám v mnoha zemích vyvolala nákupní horečku po celé řadě zboží, a toaletní papír byl z nich jedním z nich.

Tagy: