Rusko: Na demonstracích policisté zatýkají novináře. Jednoho udeřili obuškem do hlavy

Na sociálních sítích a v ruských médiích koluje video, na kterém příslušník pohotovostní jednotky OMON během úterní demonstrace udeřil jednoho z pracovníků médií obuškem do hlavy. Mladík přitom držel v ruce kameru a na sobě měl vestu s nápisem Press. Na demonstracích souvisejících s rozhodnutím soudu v případu Navalného policisté kromě civilistů zatýkali také novináře. Někteří strávili noc ve vazbě, informoval o tom web Meduza.io.

Devatenáctiletý Fjodor Khudokormov natáčel v úterý večer probíhající demonstraci na kameru, když ho z ničeho nic udeřil obuškem do hlavy policista pohotovostní jednotky. Novinář ihned padl s výkřikem na zem a po útoku si stěžoval na nevolnost a závratě. Později informoval, že se obrátí na policii se stížností na jednání pořádkové služby.

Napadení kameramana odsoudil i předseda Ruského svazu novinářů Vladimir Solovjov. Útok na pracovníka médií, který měl na sobě vestu s označením „Press“, označil za absolutně nepřijatelný. „Za útok by měli nést odpovědnost,“ řekl rozhořčeně deníku Meduza.io.

Pronásledování novinářů

Další novináře během demonstrací zatkli a propouštěli je až po několika hodinách strávených ve vazbě. V Moskvě mezi nimi byl například redaktor deníku Otevřené médium Dmitrij Nikitin, který měl novinářskou kartu a na sobě vestu s nápisem „Press“. Zadrželi ho na místě, kde bezpečnostní síly zbily lidi skandující: „Jsme bez zbraní!“ A tamtéž asi o půlnoci udeřil policista obuškem už zmíněného Khudokormova.

Novinářku Alexandru Sebcovovou zase zatkli během demonstrace v Petrohradu se slovy, že je zakázané se shromažďovat z důvodu pandemie koronaviru. Propustili ji po třech hodinách. „ Odchytli mě spolu s dalšími novináři na ulici a odvedli do autobusu, kde také seděli novináři. Policisté ani nekontrolovali naše doklady, důvod zatčení nám nejprve vůbec neřekli,“ popsala v podcastu Meduza.io.

Odpoledne 2. února komunita nezávislých ruských médií Syndikát-100 sdružující více než 30 médií požádala, aby ruské úřady přestaly zasahovat do profesionální činnosti novinářů a zastavily pronásledování mediálních pracovníků vykonávajících svou práci na protestech.

Demonstrace kvůli zadržení a následnému odsouzení opozičního předáka Alexeje Navalného probíhají v ruských městech v posledních několika týdnech. Začaly po jeho návratu do Ruska 13. ledna, kdy byl na letišti zatčen tamní policií. Eskalovaly v úterý poté, co byl odsouzen na dva roky a osm měsíců do vězení. Policisté během úterních protestů podle informací ruského webu OVD-Info zadrželi 1 408 lidí, z toho 1 145 v Moskvě a 248 v Petrohradu.

Tagy: