Úvod války Rusům nevyšel. Klíčová ale bude převaha ve vzduchu, tvrdí Šedivý

360° (228)

Ruským vojákům se první fáze nepovedla, měli špatnou logistickou strategii, uvedl armádní generál v záloze a vedoucí Katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. I když další vývoj nelze s jistotou předvídat, bude podle něj zásadní letecká obrana.

„Pravdou je, že se Rusům nepovedla první fáze, při které pravděpodobně nechtěli ztráty mezi vojáky, nechtěli ani zasahovat civilní oblasti. Ale to, co předvedli směrem ke Kyjevu a u Charkova, to svědčí o tom, že jednali špatně a měli špatnou logistickou strategii,“ zhodnotil v pořadu 360° armádní generál v záloze a vedoucí Katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý.

Nyní jsou podle něj v situaci, kdy budou ruští vojáci muset používat větší zbraně. „Bude to nejspíš znamenat hodně ztrát na životech. Tak, jak se budou bránit Ukrajinci, tak se proti nim půjde s velkými zbraněmi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Šedivý. Už nyní má ale ukrajinská armáda několik mrtvých, v Charkově zemřelo 11 lidí.

Rusové jsou ve zlomové fázi

Rusové podle něj zaútočili na toto město právě proto, že je komunikačním centrem. „Na severu pak měli obrovskou výhodu v tom, že ten prostor je rovinatý, otevřený a vzdušná nadvláda jim dává možnost manévrovat,“ popsal armádní generál v záloze.

Je podle něj rozhodující, jak se podaří Ukrajině posílit leteckou obranu. „Převaha ve vzduchu bude do budoucnosti zásadním aspektem ve střetnutí,“ sdělil. „Diskutuje se, jestli Rusům pomůže Bělorusko. Uvidíme, kolik je vojsk a kam budou směřovat,“ dodal.

Na poměry Evropy má Ukrajina výjimečně početnou a vybavenou armádu. Lepší válečný rating, který každoročně udílí web Global Fire Power, má na kontinentu jen Rusko, Francie, Británie, Itálie a Německo. V letecké obraně ale pokulhává. Pro přesné srovnání klikněte zde.

Ukrajina má 22. nejsilnější armádu na světě. K dispozici má zhruba 250 tisíc aktivních vojáků a dalších 900 tisíc lidí v záloze. Rusko má k dispozici včetně záloh zhruba tři miliony vojáků. Mimo to má přes 20 tisíc tanků, čtyři tisíce letadel a 50 tisíc obrněných vozidel.

Tagy: