Rusové na kolenou? Byl bych opatrný. Hrubost je u nich samozřejmostí, říká generál

Generál Šedivý komentuje postup ruské armády

Ruská armáda se nepoučila, věnuje se způsobu válčení druhé světové války, uvedl ve Zprávách Plus bývalý náčelník Generálního štábu armády Jiří Šedivý. Přesto by vojáky nepodceňoval, hrubost je totiž u nich samozřejmostí. Podle historika Michala Stehlíka však mají Ukrajinci s válčením bohaté zkušenosti, což jim pomáhá odolávat.

„Neznáme realitu, informační válka překrývá to, co je pod ní. Ale zdá se, že v úvodní fázi se ruské jednotky přepočítaly, neznaly situaci ukrajinského národa,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS generál Šedivý, který tyto informace pokládá za věrohodné.

Jenže aktuální vývoj se může snadno obrátit. „Byl bych opatrný s tím, že Rusové jsou na kolenou. Nevíme, jaké mají zálohy, a pokud si povolají žoldnéře...“ pokračoval Šedivý. Rusové navíc nedodržují válečná pravidla. „Použití hrubé síly a nerozlišování vojáků od civilistů je bohužel samozřejmost, i když je to proti všem zákonům,“ dodal.

Rusové neválčí moderně

Podle historika Michala Stehlíka však Ukrajinci mají s podobnými krutostmi zkušenosti. „Naše zkušenost s válkou je nesrovnatelná s tou Ukrajinců. Přes ně se boje převalily velmi drsně ve 20. století, útoky mají v historické paměti, zažili to jejich dědové a vydrželi. To připomíná i Zelenskyj. Využívá toho a říká: ‚My zažili hladomor, Černobyl, válku. I tohle vydržíme,‘“ podotkl Stehlík.

Podle Šedivého Rusům nenahrává zastaralá taktika. „Dnešní moderní válčení není o tom, že se dobývá město ulice po ulici. Rusové se nepoučili, pořád se věnují válčení z dob studené války,“ sdělil. Putin místo mladších důstojníků povolal ze zálohy starší velitele, kterým je kolem 60 až 70 let, podle něj stále vycházejí ze zkušeností druhé světové války.

„Část postupů souvisí s tím, že nic jiného neznají. Nejsou nejlepší, ale jsou to lidé, na které se Putin může spolehnout. Budou brutální a nekompromisní,“ upozornil.

Na nízkou morálku ruského vojska ale ukazuje fakt, že Ukrajinci už zabili několik vysokých velitelů.  „Tvrdí, že zabili osm ruských generálů. Zabít generála, to se může stát náhodou, ale v takovém počtu a krátkém období... To je s velkým otazníkem. Vysvětluji si to tak, že tito lidé chodí do předních linií a nutí nižší velitele a vojáky, aby plnili úkoly. Zdá se, že jsou tam problémy morálkou,“ dodal Šedivý.

Právě o tom, že armádě Ruské federace schází motivace, spekuluje řada odborníků. „Mladí ‚záklaďáci‘ v zajetí projevují údiv a lítost nad tím, do čeho se zapletli. Jestli to vypovídá o stavu celku armády... těžko říci,“ sdělil například ukrajinista David Svoboda.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Rusko Jiří Šedivý Michal Stehlík Ozbrojené síly Ruské federace Studená válka