Rusové se rozloučili s Gorbačovem. Putin se odmítl účastnit, na pohřeb naopak přijel Orbán

Stovky lidí v Moskvě zamířily na poslední rozloučení s Michailem Gorbačovem.

Poslední rozloučení s Michailem Gorbačovem

V Moskvě se v sobotu dopoledne konalo poslední rozloučení s bývalým prezidentem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem. Před Domem odborů se podle agentury DPA shromáždily stovky lidí s květinami. První a zároveň poslední prezident SSSR zemřel v úterý ve věku 91 let.

Poslední rozloučení s Gorbačovem, držitelem Nobelovy ceny za mír, se konalo ve Sloupové síni Domu odborů v Moskvě, na dohled od Kremlu. Síň v minulosti mnohokrát sloužila jako místo rozloučení s vysokými představiteli SSSR.

Gorbačov byl po smutečních obřadech pohřben na Novoděvičím hřbitově, kde má vyhrazený hrob po boku své zesnulé manželky Raisy. Na Novoděvičím hřbitově bylo pohřbeno mnoho významných ruských osobností. Nachází se tam například hroby spisovatelů Michaila Bulgakova nebo Nikolaje Gogola. Je tam i první ruský prezident Boris Jelcin či bývalý sovětský vůdce Nikita Chruščov. Většina ostatních sovětských lídrů byla pohřbena u kremelské zdi.

Gorbačov neměl státní pohřeb. Ruský prezident Vladimir Putin totiž podle médií Gorbačovovi odepřel plné státní pocty, kterých se dočkal po své smrti v roce 2007 Jelcin. Putin se obřadu nezúčastnil, podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova kvůli harmonogramu. Ve čtvrtek nicméně položil u Gorbačovovy rakve květiny.

Vztah mezi oběma státníky nebyl nijak růžový. Gorbačov před Putinovou politikou varoval. Naposledy měl podle novináře Alexeje Venediktova, který byl s bývalým politikem podle svých slov až do jeho smrti v kontaktu, Putina zkritizovat kvůli válce na Ukrajině a jeho dalším krokům. „Gorbačovovy reformy – politické, nikoliv ekonomické – byly kompletně zničeny,“ prohlásil letos v červenci Venediktov v rozhovoru pro ruskou verzi magazínu Forbes.

Tehdy také zmínil, že Gorbačovova politika vedla k tomu, že podél hranic s bývalým SSSR bylo jen několik málo tisíc vojáků rychlé reakce Severoatlantické aliance (NATO). „Nyní NATO oznámilo, že ke konci příštího roku to bude 300 tisíc,“ připomněl novinář.

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu na pohřeb nepřijeli ani vrcholní západní představitelé. Vydal se tam ale maďarský premiér Viktor Orbán, který chtěl Gorbačovovi vzdát hold.

Tagy: