Růst cen potravin? Apokalypsa nás teprve čeká, vzkázal Kovanda a varoval českou vládu

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda o drahotě potravin

To nejhorší nás teprve čeká. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda k růstu cen potravin. Zmínil také, že se v některých zemích může vysoká inflace projevit hladomorem. A varoval českou vládu před osudem té pákistánské.

„Nejnovější varování vydala britská centrální banka, která označuje cenové nárůsty v oblasti potravin za doslova apokalyptické. To znamená, že je to něco, co tady dlouhá desetiletí nebylo. A když už britští centrální bankéři používají slovo ‚apokalyptické‘, tak to znamená, že situace opravdu apokalyptická být může,“ uvedl Kovanda.

České občany následně uklidnil. „Nám, na rozdíl od řady afrických zemí, hladomor nehrozí. Tam se mohou strhnout sociální nepokoje. Jsme však svědky toho, že hlad mává režimy a svrhává je. Příkladem je režim v Pákistánu nebo na Srí Lance, kde v minulém týdnu padli premiéři a vlády. Lidé tam začínají mít hlad, potraviny jsou drahé a situace se bude ještě zhoršovat. Apokalypsa nás teprve čeká, to nejhorší je stále před námi,“ varoval.

Na inflaci budou lidé umírat

I přesto, že nejnovějším spouštěčem dramatických nárůstů cen potravin je válka na Ukrajině, připomněl, problémy se zásobováním potravinami zde byly již dříve. „Situace se zhoršuje od roku 2016. Nyní s velkým pocitem hladu usíná 820 milionů lidí, akutním hladem na pokraji smrti trpí asi 50 milionů dalších lidí. To se ještě v letošním roce může navýšit o další desítky milionů,“ pokračoval.

Uvedl, že pokud v Česku mluvíme o inflaci, která může mít za následek vysokou cenu chleba, v některých zemích znamená smrt. „Někde se vysoká inflace projeví jako hladomor. Dá-li se to tak říci, lidé tam budou na inflaci umírat,“ zdůraznil. Následně připomněl, že problém s dodávkami obilí z Ukrajiny přitahuje obchodníky z postižených zemí i do Česka.

„Například Egypt je na dovozu obilí z Ukrajiny závislý. Proto nyní hledají náhražky jinde, i v Česku. Poptávají u našich zemědělců například pšenici a to pak vede k tomu, že se zdražuje i u nás. Tím, jak lidé v daných zemích trpí hladem, tak jsou dané režimy připraveny zaplatit více, aby nepadly. To pak způsobuje jak celosvětově, tak i v česku další růst cen potravin,“ vysvětlil.

Následně varoval českou vládu. „Podceňuje situace. Když nebude konat, tak může být ohrožena. Ne, že by lidé u nás trpěli hlady, ale jde o drahotu potravin. Pokud drasticky nezasáhne, tak by ji mohla smést nespokojenost a frustrace občanů. Nakonec bude muset učinit razantní kroky,“ uvedl s poukázáním na příklad pákistánské vlády.

Tagy: