Špicar: Koruna nás uvedla hned do dvou bojů. S eurem by inflace byla vyšší, reagoval Munzar

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS)

360° (5)

Kvůli české koruně, která nám během inflační krize opravdu téměř v ničem nepomohla, jsme byli nuceni bojovat na dvou frontách, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS) ale míní, že s eurem by tu inflace byla déle a navíc daleko vyšší.

Výhody eura převažují nad nevýhodami, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Podle něj nás česká koruna během inflační krize dostala do dvou bojů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijetí eura? Obrovský útok na Česko, zlobil se Klaus. Prezidenta Pavla označil za laika

„Měli jsme jednu z vůbec nejvyšších inflací v celé Evropské unii. Kvůli české koruně, která nám opravdu téměř v ničem nepomohla, jsme byli nuceni bojovat na dvou frontách, a to jak s vysokou inflací, kterou jsme nebyli schopni dostat pod kontrolu, tak s vysokými cenami úvěrů,“ popsal Špicar. Dodal, že pro občany to znamenalo také mnohem vyšší ceny hypoték.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS) tvrdí, že se koruna během inflační krize hodila. „Proti přehřívání ekonomiky se bojuje restriktivní monetární politikou. Díky tomu, že jsme měli směnný kurz a Česká národní banka posilovala korunu, jsme umožnili snížit napětí a cenu nakupovaných energií ze zahraničí, jako je plyn a pohonné hmoty,“ popsal Munzar.

Česká ekonomika má podle něj řadu problémů, ale jedním z nich rozhodně není koruna. „Kdybychom neměli směnný kurz a kdyby se nezvyšovaly úrokové sazby, inflace by tu byla daleko déle a byla by ještě daleko vyšší,“ řekl Munzar.

Podle Špicara bychom si mohli vzít příklad ze Slovenska. „To, co se stalo na Slovensku, je jasným příkladem toho, co by se stalo i v České republice. Na Slovensku se nestalo v podstatě nic, protože euro je jenom měna, to z vás nejsilnější ekonomiku v Evropě neudělá. Ani z vás neudělá Řecko, které ještě nedávno bylo v bankrotu,“ řekl Špicar.

Debatu o přijetí eura rozvířil prezident Petr Pavel, který ve svém novoročním projevu uvedl, že je načase dělat konkrétní kroky. „Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl Pavel.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se debata o přijetí eura v Česku zintenzivňuje v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, v tuto chvíli ale není postavena na reálných základech. „My jsme měli a máme nadále velký úkol – ozdravovat a konsolidovat veřejné finance. To děláme, a to je jeden ze základních předpokladů, abychom se o tom (zavedení eura) vůbec mohli bavit. Ale samozřejmě ne předpoklad jediný,“ řekl Fiala. Současně upozornil, že Česko v posledních letech neplnilo kritéria pro vstup do eurozóny. Zdůraznil zejména kritérium veřejných financí, jejichž deficit nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Tagy: