Ruští vojáci sevřeli Ukrajinu kolem dokola. Proč může Moskva útočit i z Běloruska?

Napětí na východě Ukrajiny nepolevuje, podle amerických tajných služeb spustí Rusko invazi tento týden. V současnosti Kreml obklíčil Ukrajinu svými jednotkami hned ze tří stran – z Ruska, Krymu a Běloruska. Není proto divu, že je Západ vůči Moskvě podezíravý.

Největší pozornost se od začátku krize upíná přímo k východní hraniční linii Ukrajiny a Ruska, kde se začali šikovat vojáci Kremlu na konci minulého roku. Nejvíce jednotek má Moskva na této straně u Kursku, mimoto její vojáci vyčkávají i přímo u hraniční linie nedaleko ukrajinského Charkova.

Rusové soustředí své síly také naproti ukrajinskému přístavnímu městu Mariupol, které od jednotek Moskvy dělí jen oblasti ovládané proruskými separatisty. Pokud by tamní fronta v případě teoretické invaze padla, ruští vojáci by se dostali do důležitého města během pár hodin.

Vrásky na tváři Západu také budí vojenská základna Jelňa, kterou podle satelitních snímků v posledních týdnech opustily tanky, artilerie i armádní vozy a přesunuly se na jih blíže k Ukrajině.

Síla Krymu

V posledních dnech ale západní mocnosti čím dál častěji upozorňují, že případný útok z východu by mohl být až příliš okatý. Rusko totiž může vést agresi hned ze tří stran. Další pilíř armády Kremlu se soustředí na Krymu – poloostrovu, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Také na Krym dorazily v posledních měsících nové ruské jednotky, které tak doplnily tamní stabilní a početnou posádku.

Útok z Běloruska?

Aktivita ruských vojsk v Bělorusku, tedy na sever od Ukrajiny, je pak podezřelá snad vůbec nejvíce. Moskva se totiž údajně zúčastňuje v zemi společného cvičení, jenže účast Běloruska na manévrech je minimální. Nabízí se proto možnost, že Rusko údajným cvičením jen skrývá přípravu na invazi.

Přítomnost ruských vojáků v Bělorusku je totiž nejsilnější od studené války. Podle odhadů je v zemi až 30 tisíc bojových jednotek. Součástí tamního ruského vojska jsou mimo jiné stíhačky Suchoj Su-35 či rakety Iskander.

Pokud Rusko opravdu plánuje celoplošnou invazi, dává pro něj smysl zaútočit přes běloruskou hranici hlavně z jednoho důvodu – je to nejblíže ke Kyjevu. V případném postupu by agresorům bránilo v cestě jen pár vojenských pozic včetně Černobylu, kde ukrajinští vojáci v současnosti trénují.

Tagy: