S drahými potravinami stále není konec. Češi teď doplácejí i na dřívější nízké ceny

Potraviny zdražují, i když celosvětově cena klesá.

Češi se stále musí potýkat se zdražováním nejrůznějších potravin. Ceny zboží na regálech tuzemských obchodů rostly nejvíce z okolních zemí a znatelné bylo zdražování i v rámci celé Evropské unie. Důvodů je hned několik. Zdejší trh je totiž malý a není zde velká konkurence. Navíc dlouhé roky mohli Češi nakupovat potraviny, které byly cenou pod průměrem zemí EU. V době vysoké inflace proto došlo k razantnímu zdražení, které dohání i ostatní státy.

V posledních měsících a týdnech nemůže většina lidí přehlédnout vysoké ceny potravin od nejzákladnějšího zboží až po specializované produkty. Meziročně zdražily vybrané potraviny i o desítky procent a například cukr přes 120 procent. Raketový růst cen potravin se rozjel po konci covidových opatření, čímž se nákupy v obchodech staly jedním z tahounů inflace.

Domácnostem se také v porovnání se zahraničím může zdát, že na tuzemském trhu dochází k většímu zdražování. Příčin vyšších cen je hned několik. Podle agrárního analytika Petra Havla je jedním z důvodů vysoká DPH na potraviny, která je v České republice na 15 procentech. Například Německo a Polsko sazbu daně snížily, takže ceny v jejich obchodech prudce nevzrostly, čehož během nákupů využívali i mnozí Češi.

Jedním z hlavních důvodů, proč zrovna Česká republika zažívá tak vysoké zdražování, je i to, že zde byly potraviny dlouhou dobu pod průměrem států Evropské unie. „Potraviny byly dlouhou dobu v roli tzv. brzdy inflace. Pohybovaly se totiž na úrovni 80 procent průměru Evropské unie. Jinými slovy byly trochu podhodnocené,“ řekl pro CNN Prima NEWS Petr Havel.

Úspory nahrály ke zdražování

V době vysokých nárůstů cen energií se však začala cena potravin navyšovat rychleji než ve zbytku Evropy. Česká republika proto velmi rychle dohnala cenovou hladinu ostatních států z doby před krizemi.

Dalším důvodem je podle Havla poměrně malý trh v Česku. Navíc jsou také spotřebitelé naučení, že z 90 procent nakoupí veškeré věci v maloobchodní síti ve velkých centrech. Na trhu je tak málo alternativ, jak nakupovat jinak. „V zahraničí je běžné, že na lokální úrovni existuje řada místních výrobců. Ztrácí se tím mezičlánky jako skladovací prostory, které zdražují cestu od zemědělce ke spotřebiteli,“ upozorňuje dále Havel.

Neblahým důsledkem covidu je také to, že se do oběhu skrz různé dotace a podpory dostalo velké množství peněz. Lidé také vykazovali nejvyšší míru úspor v historii. „Jednalo se o psychologický efekt, který byl využit a zneužit. Všichni totiž věděli, že lidé mají peníze a obchodníci tak mohli bez větších výčitek zdražit,“ řekl Havel.

Výčet příčin zdražování potravin uzavírají větší náklady na zemědělskou produkci. To se týká například dražších hnojiv nebo pohonných hmot.

Tagy: