S Hyundai na cestách: Plzeň je městem splněných přání. Díky, andělíčku Vosahánku

Lidé sem míří nejen za výhledem, ale i andělíčkem Vosahánkem, který údajně plní přání.

Co se vám vybaví, když se řekne Plzeň? Mnozí by asi odpověděli že pivo. Ale ne všichni vědí, že právě toto město má vlastní Benátky a také nejvyšší věž v Česku. A kromě toho i známý fotbalový stadion, kde nedávno svedl úspěšnou bitvu náš národní tým. Plzeň protíná klidná řeka Mže a z ní se čerpá voda pro zavlažování fotbalového trávníku i vrby, kterou lidé zasadili jednomu z fotbalových trenérů. A v neposlední řadě i pro už zmíněné místní Benátky.

Plzeň, dáma mezi českými městy, která umí potěšit snad každého. Přitahuje fanoušky fotbalu i obdivovatele historických skvostů, kterých tu najdou nespočet. Patří mezi ně i ten, který místní lidově pojmenovali podle jednoho z nejznámějších italských měst. „Plzeňské Benátky tady byly už dávno, protože původně řeky Radbuzu a Mži propojovala Mlýnská strouha. Tu v letech 1921 a 1922 Plzeňané zasypali a potom teprve vznikly sadové okruhy,“ vypráví před kamerou pořadu Prima Česko Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně. A doplňuje: „Voda je sem čerpána z řeky Mže, opačným směrem, než sem přitékala.“

Původní plzeňské Benátky dnes připomíná už jen umělé jezírko v parkové úpravě, kudy kdysi protékala takzvaná Mlýnská strouha, tedy deltovité rameno řeky Radbuzy. A i když v současnosti je tu už jen stojatá voda, lidé si sem do parku rádi přijdou odpočinout. „Já si pamatuji vyloženě ještě starou Mlýnskou strouhu, když tady voda ještě nebyla, bylo tady jenom koryto,“ vypráví jeden z místních obyvatel.

Chlouba jménem fotbal

A další ho doplňuje: „Hlavně tady máme kousek stadion fotbal, kde je ráj Viktorie Plzeň,“ zmiňuje další Plzeňan místní chloubu.

Ostatně i na fotbalu je potřeba poměrně dost vody, na zavlažování trávníku na hřišti. „Trávník na Viktorce se zavlažuje stejnou vodou z řeky Mže, ale je to jiný okruh,“ zmiňuje Irena Tolarová.

Fotbal v Plzni mají dokonce tak rádi, že jednomu z trenérů vysadili hned vedle fotbalového stadionu vrbu. A jak věrní fandové vědí, patřila stejnojmennému trenérovi, Pavlu Vrbovi. „Myslím si, že Plzeň jako taková má ve světě zvuk,“ věří další z oslovených obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai po Česku a za poznáním: Vodní dům v Hulicích a nádrž Švihov

Výhled z největší výšky v Česku

Kdo by se chtěl podívat na fotbalový stadion Viktorky z výšky, má možnost. Z katedrály sv. Bartoloměje, mimochodem nejvyšší věže v Česku, je totiž úchvatný výhled. „Abyste se dostali na ochoz, který je volně přístupný veřejnosti, musíte překonat 299 schodů. Určitě to za to stojí, máte tady možnost vidět výhled v podstatě na celou Plzeň, takže ta menší fyzická námaha se určitě vyplatí,“ zve všechny návštěvníky obsluha věže, David Šmuhař.

Mimochodem, věříte pověrám a pověstem? Pokud ano, pak jste v katedrále na správném místě. Mnozí sem chodí třeba před začátkem fotbalového utkání, aby požádali o výhru andělíčka Vosahánka. „Je to symbolické místo, sem lidé chodí, aby se jim splnila přáníčka,“ vysvětluje David Šmuhař s tím, že je třeba se andělíčka dotknout. „Měl by se držet, vyslovit si v duchu přání a když se neprozradí, tak by se mělo splnit.“

Mimochodem, o andělíčka Vosahánka je takový zájem, že se v průběhu roku ošoupe do lesku a pak ho správci musejí opravovat, aby z něho vůbec něco zbylo.

Tagy: