Mámy s Hyundai po Česku a za poznáním: Vodní dům v Hulicích a nádrž Švihov

Ve Vodním světě v Hulicích se o vodě nejen mluví. Objevuje se i pomoci smyslů.

Vodní dům Hulice

Které dítě by nemilovalo hrátky s vodou –⁠ především v létě, kdy předpověď počasí ukazuje tropických 30 stupňů? V takové dny je ideální vyrazit na místo, kde vám nejen bude příjemně, ale navíc se i něco dozvíte. Cílem reportérky Andrey Antony spolu s rodinou byl v rámci rubriky Mámy na cestách Vodní dům v Hulicích.

Jak už je dobrým zvykem, rodina Antony se chystá na cesty a diváky pořadu Prima Česko prostřednictvím kamery bere s sebou. Nasedají do elektrovozu Ionic 6 od Hyundai, kde mají 79 % baterie. Nic jim nebrání vyrazit a tak hurá směr Vodní dům Hulice.

Cenami ověnčená budova vodního domu má jasný úkol –⁠ zábavnou formou informovat a vzdělávat veřejnost o významu vody pro přírodu i člověka. „Vodní dům postavil a provozuje Český svaz ochránců přírody z Vlašimi. Otevřeli jsme v březnu 2016 a účelem je především vzdělávání a osvěta, a to nejenom o vodě, ale o celé přírodě, o vodní nádrži Švihov, o evropsky významné lokalitě Želivka a třeba o chráněných druzích živočichů a rostlin, kteří se tady vyskytují,“ vysvětluje ředitelka Vodního domu, Kateřina Krutilová.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai na cestách: Kde se rodí hračky aneb Nejstarší továrna v EU funguje u Albrechtic

Vše o vodě a životě v ní

Chvíle poznání začínají ve vnitřní expozici, která je rozdělena do pěti sekcí. Nabízejí zajímavé informace, které by mohly vás a vaše děti o vodě zajímat. Dozvíte se tu třeba, kolik procent vody obsahuje lidské tělo –⁠ mužské 60 a ženské 50. „Ve vnitřní expozici můžeme vidět akvárium, mikrosvět, průhled do jezírka, akvária s rybami. Je tam dioráma s vycpanými živočichy. Máme tady střechu Evropy a výrobník mraků, který je velkým lákadlem,“ vykládá Michaela Machalová, lektorka výukových programů.

Zájem dětí o vnitřní expozice bude nejspíš růst úměrně s věkem, zatímco ve venkovním atriu budou i ty nejmenší doslova jako ryby ve vodě. „Dospělí i děti si mohou vyzkoušet imitaci vodních toků. Vyzkouší si, jak to vypadá, když je meandrující tok, když je rovný tok. Zkoušejí povodně, povodňovou vlnu a samozřejmě je to taková možnost na zchlazení v teplých dnech,“ říká dále lektorka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Hyundai po Česku: Do Drábských světniček můžete bez obav i s dětmi

Kdo by si chtěl návštěvu vodního domu ještě trochu zpestřit, je možné si zajistit prohlídku s průvodcem největší vodárenské stavby ve střední Evropě –⁠ vodní nádrže Švihov, známé také jako Želivka.

„Je to zásobárna vody pro více než 1,5 milionu obyvatel. Zásobuje pitnou vodou nejenom Prahu, ale velkou část Středočeského kraje, část kraje Vysočina i část kraje Jihočeského,“ vypráví v pořadu Prima Česko opět Kateřina Krutilová. A dodává: „Nemůže sem každý. Vzhledem k tomu, že vodní nádrž je součástí kritické infrastruktury České republiky, vstup veřejnosti je sem přísně zakázán. A jedinou výjimkou jsou exkurze nebo komentované prohlídky, které pořádáme z Vodního domu. Návštěvníci si můžou zarezervovat určité termíny, časy a my je tady rádi provedeme.“

Další výlet s rodinou Antony je za námi. Je to typ od vás, od diváků. Tedy díky za něj, kdo jste v Hulicích a na Želivce ještě nebyl, můžete vyrazit. A nezapomeňte si po návratu dát skleničku kohoutkové vody, když toho o ní tolik víme.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 6 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy:
rodina výlet Hyundai tipy na výlet dům Evropská unie vodní nádrž Česko Komerční sdělení nádrž Želivka Švihov Český svaz ochránců přírody Mámy na cestách Vodní dům Hulice