Mámy s Hyundai na cestách: Na tvrdou dřinu se dnes v Dolních Vítkovicích jen vzpomíná

Dolní oblast Vítkovic je dnes velmi vyhledávaným turistickým cílem.

Úplně první zmínka o Dolních Vítkovicích respektive o Rudolfově huti v Ostravě pochází z roku 1828. Neuvěřitelných 170 let se tady provoz nezastavil. Až v roce 1998 bylo rozhodnuto, že se brány definitivně uzavřou. A z obrovského kolosu se stalo turisty vyhledávané místo, které se stalo dalším cílem týdeníku Prima Česko.

Dorazit do areálu Dolních Vítkovic může každý, kdo se chce dozvědět něco málo o tom, jak se zde před desítkami let vyráběl koks, případně kde se vyrábělo železo. A mimo to se lze i rozhlédnout z nejvyšší hutní věže tady v Ostravě. „Začala bych určitě prvním černouhelným dolem Kubina, kde se těžilo uhlí, které se dále zpracovávalo v koksárenské baterii na koks. A dále tento koks putoval do vysoké pece,“ vykládá v pořadu Prima Česko Lucie Foltinková, manažerka návštěvnických služeb Dolních Vítkovic.

Skutečná i virtuální realita se tady doplňují

Kroky návštěvníků bez pochyby povedou i do komory, kde se koks vyráběl. Těch komor jsou v areálu desítky. Jejich stěny se zahřály na neuvěřitelných 1200 stupňů a koks pak vznikal díky karbonizaci.

Aby si návštěvníci dokázali továrnu v chodu představit snáz, dostanou při prohlídce do ruky tablet, který po namíření na konkrétní místo ukáže zařízení v chodu. „Uvidí koksárenskou baterii tak, jak vypadala při původním provozu,“ vysvětluje Lucie Foltinková s tím, že nelze minout velín koksárny. Vše v něm je zcela zachovalé tak, jak to poslední pracovníci opustili při uzavření továrny.

ČTĚTE TAKÉ: S Hyundai po Česku: Sladovna Písek, tady se můžete stát animátorem i mravencem

Protože má koks velkou výhřevnost, používal se k získání železa, které je obsažené v železné rudě. „Do vysokých pecí se pomocí skipových drah navážel koks, železná ruda, vápenec a díky výhřevnosti koksu docházelo k uvolnění surového železa,“ vypráví Lucie Fotinková.

Součástí prohlídky jsou i obleky, které měly zabránit pronikání žáru na lidskou kůži, které tu pracovníci používali před desítkami let. Zblízka si lze prohlédnout i pec nazývanou odpich, z níž vytékalo už hotové železo. Přirozeně i se struskou nahoře. „Navrtala se pec, vyteklo železo do vozu jménem Veronika, struska potom do koliby. Když byl odpich dokončen, tak se pec zase zadělala a mohlo probíhat další zpracování železa,“ říká manažerka návštěvnických služeb.

Vzhůru do oblak

Všem návštěvníkům zdejšího areálu lze určitě doporučit vyjet až nahoru na takzvanou Bolt Tower, nejvyšší místo tady. Z jedné strany je vidět celé centrum Ostravy a z druhé Beskydy, za dobré viditelnosti i vrcholky Tater či nedaleké Polsko. Bolt Tower je přes 80 metrů vysoká a skrz ni vedou poměrně adrenalinové stezky.

„Já jsem tak trochu historik, jsem tady vyučený ve Vítkovicích a proto mě to zajímá,“ říká jeden z návštěvníků a další dodává: „Udělali jsme dobře, že jsme šli na prohlídku. Je to fantastické.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Hyundai na cestách: Jizerské hory! Srdcovka, která bude bavit děti

Věda a technika srozumitelně pro všechny

A prohlídka areálu v Dolních Vítkovicích pokračuje zase směrem dolů. Do areálu plného vědy, techniky, fauny i flóry. Bavit to tady bude i ty nejmenší. „Tady se seznámí s tím, co dělá zedník nebo co dělá jeřábník. Máme tady velký jeřáb, dítě nakládá do kbelíku cihličky a dostává je nahoru na stavbu a tam je může zase ukládat, aby držely pohromadě a nezbořily se,“ vykládá Kateřina Bonito, ředitelka Světa techniky Dolní oblast Vítkovice.

Další patro Velkého světa techniky patří přírodě a naší krásné Modré planetě. Zdejší expozice je velmi zajímavá, najdete v nich několik ulit, které mají konkrétní význam. „My tomu říkáme oázy. Nacházíme se v takzvaném světě přírody. A je to naše největší expozice a je to 11 oáz. Každá je věnována nějaké oblasti. Třeba oblasti fauny,“ objasňuje Kateřina Bonito.

A tvůrci Velkého světa techniky nezapomněli ani na dospělé, pro ty je tady připravené auto, které je plně funkční a jezdí na vodík. „Ujede ďábelských 666 kilometrů na jedno naplnění, vzadu jsou tři nádrže, které je možno naplnit 6 kily vodíku,“ udává Iveta Tenorová, vedoucí směny Velký svět techniky Dolní oblast Vítkovice.

Pokud si do Dolních Vítkovic uděláte výlet, rozhodně neprohloupíte. A pro jistotu si na prohlídku celého areálu vyhraďte klidně i několik dnů, ať vám nic neuteče.

Tagy: