Safari, nádherné pláže i ničím nerušený odpočinek. Čechy táhne do Keni i přímý let z Prahy

Žirafy v národním parku Tsavo

Málokterá země toho dokáže turistům nabídnout tolik jako Keňa. Tropické podnebí, exotická příroda, safari a samozřejmě také odpočinek na krásných plážích na pobřeží Indického oceánu. Cesta do této africké země se teď navíc výrazně zjednodušila. Cestovní kancelář Čedok totiž letos zavedla přímé lety z Prahy do přístavní Mombasy. Let na palubě moderního Dreamlineru trvá přibližně osm hodin.

Mezi nejvyhlášenější pláže patří Diani, která se rozkládá u města s příznačným názvem Ukunda. Klidné a čisté moře, bílý písek i kouzelná zákoutí. I proto ji mnozí průvodci řadí mezi ty vůbec nejhezčí pláže na světě.

ČTĚTE TAKÉ: Ještě se nechcete rozloučit se zimou? Vyrazte do Zillertalu, kde se lyžuje po celý rok

Diani měří několik kilometrů a lemují ji hotelové resorty i klasické plážové bary. K dispozici jsou i lehátka, ke kterým mají, k velké radosti části turistů, plážoví prodejci zakázaný přístup. Pokud si od Masajů chcete něco pořídit, případně s nimi prohodit pár slov, musíte za nimi jít blíže k moři.

Kromě bezstarostného odpočinku nabízí pláž i aktivní vyžití prostřednictvím nejrůznějších vodních sportů. Vyzkoušet si můžete například jízdu na vodních lyžích nebo windsurfing. Nejautentičtější prožitek ale skýtá pláž krátce po východu slunce. V tu dobu totiž ještě drtivá většina turistů vyspává v hotelových pokojích a po místy otravných prodejcích také není ani vidu ani slechu. I před 7. hodinou ranní už sice teplota neomylně šplhá ke 30 stupňům, slunce ale ještě tolik nepálí a těch pár kilometrů běhu se absolvovat dá.

Po cestě potkáte pár stejně naladěných místních běžců, rybáře chystající se na denní šichtu a sem tam i nějaké to ranní ptáče z řad turistů. Místy ale máte pláž doslova sami pro sebe a ano – právě v tuhle dobu se dají pořídit ty nejlepší fotky. Jednak vám pohled na pláž nekazí vyvalení turisté, a také moře máte před nadcházejícím odlivem jako na dlani.

Pokud má někdo strach, že keňské hotely neodpovídají evropským standardům, jeho obavy jsou liché. Zvláště v resortech u břehů Indického oceánu se nachází řada hotelů, které se bez nadsázky dají označit za luxusní. Ano, pořád je to Afrika, a tak se musí počítat s určitými specifiky, jako je ochotný, ale nepříliš rychlý personál. Nebo všudypřítomné opice, které se občas vydají ulovit nějaké to ovoce i do pokoje, když zůstanou otevřené dveře.

Na safari s průvodcem

Ale co se týče zázemí, vybavenosti pokojů, kvality a pestrosti stravy či udržování čistoty, jsou hotely v Keni na velmi dobré úrovni. „Nejoblíbenější kategorie mezi českými turisty jsou čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely s all-inclusive,“ přibližuje mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Když už vás omrzí povalování se u bazénu či moře, můžete vyrazit na safari. Ze zmíněné Ukundy to není zas tak daleko. Cesta do světoznámého národního parku Tsavo trvá několik hodin. Důrazně se doporučuje organizovaná cesta případně najmutí si průvodce i s autem. Důvod je jednoduchý: doprava.

Ne, že by v Keni chyběly silnice. Zrovna pobřežní cesta do Mombasy je i asfaltová. Problém ale pro leckoho může představovat pozůstatek britské kolonizace – jezdí se vlevo. A dalším faktorem je chaotičnost dopravy, kdy se po silnicích pohybuje vše, co má nějaká kola, ale i to, co žádná nemá. Kromě aut, kamionů, obrovského množství motorek a tuk-tuků, se na cestách často pohybují lidé i zvířata. Nebezpečí nehod se násobně zvyšuje po setmění, neboť okolo silnic žádné osvětlení není a mnohé dopravní prostředky jím rovněž nedisponují.

Safari se rozhodně vyplatí na více dní. Ne vždy se vám totiž poštěstí zahlédnout větší počet zvířat během jediné vyjížďky. A to by byla škoda. Majestátní žirafy líně okusující keře a dívající se ze dvou metrů na nadšeně fotící a natáčející turisty v džípech. Sloní rodinka přecházející přes cestu a důrazně si střežící malá slůňata přímo před vámi. Obrovský ještěr vyhřívající se na termitišti, pochodující pštrosi. A samozřejmě králové zvířat – lvi. To všechno i další desítky exotických zvířat v jejich přirozeném prostředí můžete vidět. Samozřejmě za předpokladu, že budete mít i šťastnou ruku při výběru průvodce. Protože ti zkušení, slovy klasika, „vědí, kudy běží zajíc“.

Ale zase zpátky do civilizace. Za návštěvu rozhodně stojí i druhé nejlidnatější keňské město Mombasa. Ta už po staletí plní roli nejdůležitějšího přístavu nejen v Keni, ale celé východní Afriky. Právě z místního obrovského přístavu vyráží kontejnery naplněné kávou, čajem a dalším oblíbeným zbožím směr Evropa. Přístav je ale také zdrojem bizarního dopravního problému. Centrum Mombasy totiž leží na ostrově, ze kterého na sever i západ vedou mosty. Na jih ale kvůli nákladním lodím vyjíždějícím z přístavu nikoliv. Přejezd na druhý břeh tak zajišťuje několik trajektů, což je ale na více než milionové město zoufale málo. Ve špičce se tak na obou stranách tvoří dlouhé kolony, ve kterých je třeba počítat i s několikahodinovým zpožděním.

Tržnice s čerstvým ovocem „za pakatel

Tato nepříjemnost už by ale měla brzy zmizet. Most, který propojí Mombasu s pobřežní silnicí vedoucí na jih a zároveň nebude překážet velkým nákladním lodím, už staví Japonci a do provozu by měl být uveden v následujících měsících.

Za návštěvu rozhodně stojí historické centrum Mombasy, kterému dominuje pevnost s příznačným názvem Fort Jesus. Koloniální architektura a úzké uličky ostře kontrastují se zbytkem města a navozují velice specifickou atmosféru.

Kdo miluje nakupování, neměl by vynechat mombaskou tržnici. Tam lze pořídit prakticky všechno od čerstvého ovoce, zeleniny přes oříšky či koření, až po místní vyhlášenou kávu a čaj. A to za ceny více než příznivé. Například za kilo rajčat či banánů dáte v přepočtu doslova pár korun, pokud umíte smlouvat. Mango není o mnoho dražší a může posloužit i třeba jako vhodný suvenýr. Takové totiž v Česku rozhodně neseženete.

Celkově se dá říct, že je v Keni velice levno. Kromě již zmíněných potravin se to týká také dopravy. Pokud chcete ušetřit, mávněte si na ulici na tuk-tuk. Na ceny pro místní se sice jako turista nedostanete, ale i tak jízda populární „tříkolkou“ na moc nevyjde. Opět záleží na smlouvání. Využít se dá také mototaxi. To už je ovšem lehce riskantní. Ochranné helmy samozřejmě součástí výbavy nejsou a poměrně rychle jedoucí řidiči ještě navíc často kličkují mezi pomalejšími tuk-tuky.

Keňa se v minulosti stala terčem několika teroristických útoků ze strany radikálních islamistů. To už je ale pryč. Země v posledních letech výrazně investovala do bezpečnosti. „Když se projdete po ulicích nejen Mombasy, ale i Nairobi, tak s mírou, která je obvyklá pro běžné cestovatele a pro chování v cizích zemích a městech, tak lze Keňu považovat za bezpečnou zemi,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS velvyslankyně Česka v Keni Nicol Adamcová.

Její slova potvrzuje i sympatický průvodce Roger. „Keňa je teď bezpečná země. Operuje zde několik typů bezpečnostních složek. Máme armádu, policii, dopravní policii a další lidi starající se o bezpečnost. Například já jsem voják a zároveň pracuji jako průvodce. Když vidím něco podezřelého, tak to hned nahlásím policii. Každý v Keni je tak trošku policista,“ vysvětluje.

Většina Keňanů působí jako milí a veselí lidé, kteří vás klidně pohostí i u sebe doma. Komunikace také nepředstavuje problém, angličtinu, která je jedním z úředních jazyků, se totiž učí už děti ve škole. Není tak obtížné se prakticky s kýmkoliv domluvit na čemkoliv. Místní obyvatelé mají navíc turisty poměrně v lásce, protože jsou pro ně zdrojem příjmů.

I cesta do Keni je teď o mnoho jednodušší. Africký stát totiž letos zrušil vízovou povinnost, a tak stačí jen vyplnit jednoduchý online formulář a uhradit poplatek. Místní úřady navíc pro turisty cestující z Česka aktuálně nevyžadují žádné povinné očkování. A ještě jedna zásadní novinka. „Z Prahy do Mombasy míří od 3. ledna během celé zimní sezony přímé lety. Jedná se o novinku charterových letů a právě díky tomu jsou tady turisté už za osm hodin. Do Keni se dostanou na palubách letecké společnosti LOT s moderními Boeingy 787 Dreamliner,“ láká Pavlíková.

Tagy: