Při pojmu salmonela se lidem vybaví bakterie, která může způsobit otravu jídlem. Vědci ji však zkoumají jako další možnou zbraň v boji s rakovinou, konkrétně s karcinomem tlustého střeva a konečníku. Podle poslední studie, kterou vědci publikovali v časopisu EMBO Molecular Medicine, může být salmonela upravena tak, aby určitému typu bílých krvinek pomáhala chránit tělo před infekcemi, nemocemi a zabíjet tak rakovinné buňky.
Že by salmonela mohla pomáhat v boji s rakovinou, ví odborníci již delší dobu. Dosavadní způsoby jejího využití při terapiích však nebyly tak účinné, jak mnozí experti doufali.
ČTĚTE TAKÉ: Test, který odhalil Válkovu rakovinu. Jak vyšetření probíhá a kdo by ho měl podstoupit?
Studie, kterou vědci publikovali 18. listopadu v časopisu EMBO Molecular Medicine, však odhaluje nové možnosti jejího využití. Konkrétně se jedná o upravení salmonely tak, aby umožnila T-lymfocytům – typu bílých krvinek, které chrání tělo před infekcemi a nemocemi – zabíjet rakovinné buňky.
Dlouholetá záhada
Tým vědců při výzkumu na myších zjistil, že salmonela obvykle T-lymfocytům brání v boji proti rakovinným buňkám z toho důvodu, že vyčerpává aminokyselinu zvanou asparagin. Detailně tak zjistili, jak mechanismus, který způsobuje potlačení imunitního systému, funguje. To jim přináší možné řešení celého problému, uvádí web The Independent.
Doktor Alastair Copland, první autor studie a expert v oboru imunologie na Birminghamské univerzitě, dle webu Sky News uvedl, že tento výzkum by mohl „změnit choroboplodný zárodek, jako je salmonela, v zárodek, který bojuje proti rakovině“.
„Jednou z dlouholetých záhad bylo, proč T-lymfocyty, které jsou klíčové v boji proti rakovině, nefungují během této léčby optimálně. Nyní jsme identifikovali protein, který je za to zodpovědný, a určili jsme zajímavý genetický cíl, který by nám mohl pomoci plně rozvinout potenciál této léčby,“ zdůraznil Copland.
Doktorka Catherine Elliottová, ředitelka výzkumu ve společnosti Cancer Research UK, která studii financovala, uvedla, že tento výzkum je „vzrušující“ a mohl by vést k „účinnější léčbě pacientů s kolorektálním a v budoucnu i s jinými druhy rakoviny, což by pacientům poskytlo naději“.
ČTĚTE TAKÉ: Každý desátý Čech má cukrovku, vlastní vinou. A vyhlídky jsou alarmující, uvádí predikce
V České republice se ročně podaří identifikovat zhruba čtyři a půl tisíce nových pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku. Častěji se nádory, zejména tlustého střeva, vyskytují u mužů.
Na druhé straně salmonela se může vyskytovat ve střevech mnoha zvířat, včetně kuřat, krav a prasat. Může kontaminovat potraviny, jako jsou vejce, kuřecí a vepřové maso, a také ovoce a zeleninu, které přišly do styku s hospodářskými zvířaty nebo hnojem.
V případě nákazy salmonelou zahrnují příznaky průjem, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a horečku, obvykle se rozvinou během 12 až 72 hodin a trvají čtyři až sedm dní.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakovinu tlustého střeva prozradí tři hlavní příznaky. Lidé je často podceňují, varují experti