CNN: Radost v Šanghaji vystřídala frustrace z front. Lockdown se navíc po dni vrátil

Covidove testovani v Sanghaji (5. 5. 2022)

Covid změnil křivku dožití

Na jeden jediný den se v čínském největším městě Šanghaji obnovil život. Po dvouměsíčním lockdownu se zrušila velká část proticovidových opatření, ale to opět neplatí pro některé části města. A to kvůli opětovnému výskytu nákazy. Čína drží strategii nulové tolerance vůči koronaviru a extrémně přísná opatření zavádí ihned při výskytu několika případů nemoci. Informuje o tom americká CNN.

Několik čtvrtí města se opět uzavřelo poté, co bylo zachyceno sedm nových případů nákazy covidem. Obyvatelé této části Šanghaje budou omezeni dalších čtrnáct dní. Podle úřadů už bylo otestováno téměř půlmilionu lidí.

Šanghajským podnikům i obchodům bylo dovoleno znovu otevřít a provoz obnovily i autobusové linky a metro. Obyvatelé města ale stále potřebují negativní test na covid starý maximálně 72 hodin, aby mohli využít hromadnou dopravu nebo navštívit veřejná prostranství.

Návrat k lockdownu je poslední připomínkou toho, že navzdory zmírnění proticovidových opatření v Šanghaji bude čínská vládní strategie nulového výskytu nákazy i nadále určovat každodenní život, píše americká CNN.

Dlouhé fronty na testy

Podle americké CNN se pocit radosti a úlevy ze znovuobnovení života ve městě brzy změnil ve vzrůstající frustraci z dlouhých front na testovacích místech, které se během středy a čtvrtka tvořily. Z videí, která se objevila na sociálích sítích, vyplývá, že fronty se táhly i stovky metrů.

Ekonomické centrum Číny Šanghaj s 25 miliony obyvatel bylo v uzávěře od dubna, což má značné ekonomické důsledky. Opatření vyvolalo debatu o udržitelnosti uplatňované strategie.

Tagy: