Sankce proti Izraeli? Nesmysl. Piráti se distancovali od belgické vicepremiérky

Markéta Gregorová

Sankce proti Izraeli pro nás nejsou vůbec na pořadu dne. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Sama nicméně přiznala, že s některými kolegy, kteří patří v Evropském parlamentu do stejné frakce jako Piráti, vedla na toto téma velmi konfrontační dialog.

„Bohužel jsou na půdě Evropského parlamentu různorodé hlasy, které volají po sankcionování Izraele. Chci, aby bylo od začátku jasné, že my s tímto názorem nesouhlasíme,“ řekla Gregorová pro CNN Prima NEWS.

Zastánci uvalení sankcí proti Izraeli přitom pocházejí i ze stran, které společně s českými Piráty patří v europarlamentu do unijní frakce zelených (Greens/EFA). Například belgická vicepremiérka Petra De Sutterová ze zelené strany Groen tento týden na svých sociálních sítích prohlásila, že je čas na sankce proti Izraeli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na vnitřní bolístky není čas. Organizace Pirátů je na revizi, pálil do svých řad Bartoš

„Déšť bomb je nehumánní. Je jasné, že Izrael se nestará o mezinárodní požadavky na příměří,“ prohlásila politička s tím, že by EU okamžitě měla pozastavit svou asociační dohodu s Izraelem. Ta mimo jiné prohlubuje vzájemnou hospodářskou i politickou spolupráci.

Gregorová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zdůraznila, že čeští Piráti sankce proti Izraeli nepodporují. „Pro nás nejsou vůbec na pořadu dne. Rozhodně by to nepomohlo palestinským civilistům. Izrael má mít naši podporu jako spojenec v potlačování Hamásu. Nelze ho jen tak šmahem sankcionovat,“ sdělila. Rovněž potvrdila, že europoslanci z frakce zelených už tuto záležitost probírali.

„Vedli jsme o tom diskusi a byla to velká hádka. Ohledně tohoto tématu tedy ještě asi bude nepříjemná debata. Že to ale někteří politici z národních zelených stran otevírají, je jejich svobodná vůle,“ dodala Gregorová.

Redakce CNN Prima NEWS se přímo v Bruselu snažila zjistit, jak velkou podporu má návrh protiizraelských sankcí uvnitř frakce Greens/EFA. Gregorová reagovala následovně: „Značná část naší frakce s tím nesouhlasí. Hodně se v tom angažuje Sergey Lagodinsky z německých zelených, který říká, že sankce uvalené na Izrael jsou nesmysl. Snaží se přesvědčovat některé kolegy, což my rozhodně nepotřebujeme. V naší frakci se neshodneme asi v šesti procentech případů. Tento problém možná bude závažnější. Je ale třeba připomenout, že unijní frakce není naše vlastní strana.“

Podobného názoru je europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Existuje evropská strana zelených, jejíž součástí je zmiňovaná Groen. Stejně tak existuje Evropská pirátská strana a její součástí je Česká pirátská strana. Jde o dva odlišné politické subjekty, které mají společný akorát poslanecký klub na úrovni Evropské unie. Pokud si nějaký ministr za jednu z politických stran usmyslí, že chce něco dělat, má to pro druhou stranu nulovou závaznost. Nemáme s nimi společný program,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

VIDEO: Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023

Prohlášení belgické premiérky neuniklo některým členům ODS. „Něco tak nestoudného jsem už dlouho neslyšel. Belgičtí zelení mimochodem sedí v Evropském parlamentu ve stejné frakci s Piráty. Jestli bych mohl poprosit naše vládní kolegy, aby jim vysvětlili, že Izrael má plné právo teroristy z Hamásu jednou provždy zlikvidovat,“ uvedl na sociální síti X místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podobně se vyjádřila i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Z prohlášení pirátských politiků je však zřejmý jasný distanc od toho, co prohlašuje Petra De Sutterová. Nejmenší česká vládní strana svůj proizraelský postoj zřetelně ukázala již krátce po říjnovém útoku Hamásu na Izrael, když židovskou zemi navštívil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V pondělí vyjde na webu CNN Prima NEWS celý rozhovor s Markétou Gregorovou o izraelsko-palestinském konfliktu. Kromě otázky sankcí se politička rozpovídala rovněž o konkrétních krocích, které by měla činit Evropská unie, i o tom, zda jsou Piráti v názorech na Izrael jednotní.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: