Schiller: V Ústí je čtvrtá generace, která nepracuje. Ze školy jdou na sociálku, říká Foldyna

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) a zastupitel Jaroslav Foldyna (SPD)

Hejtman Jan Schiller (ANO) a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (SPD) v pořadu 360 stupňů

Nedostatečná vzdělanost je velkým problémem v Ústeckém kraji. Po ukončení základní školy se lidé rovnou staví do front na sociální dávky. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli hejtman Jan Schiller (ANO) a zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (SPD). Na malou vzdělanost upozornil také vedoucí Programu dluhového poradenství z neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

„Máme už třetí, možná čtvrtou generaci v kraji, která nikdy nepracovala. Takoví lidé nikdy nebudou brát vážně společenské povinnosti,“ uvedl v pořadu 360° hejtman Ústeckého kraje. Podle něj je potřeba s tímto problémem něco urychleně dělat.

S tím souhlasí také Foldyna, který navrhuje jasné řešení. „Žijí tu rodiny, které vychovávají své děti k tomu, že v 15 letech se jdou přihlásit na sociálku. Tady nepomůže žádný hejtman ani starosta. Musí se stanovit povinná školní docházka do 18 let a tvrdě vyžadovat po rodičích, aby jejich děti chodily do školy a vzdělávaly se. Protože nevzdělané děti a lidé bez jakékoliv kvalifikace jsou obrovským problémem společnosti,“ uvedl zastupitel Ústeckého kraje. Dodal, že tito lidé pak mají v dospělosti často problémy se zákonem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Držel jsem mu hlavičku, všude byla krev. Svědek popsal snahu o záchranu chlapečka v Mostě

Severočeský region patří z pohledu kriminality dlouhodobě mezi nejrizikovější místa v Česku. Trápí ho zejména násilná a majetková trestná činnost. Velké problémy s kriminalitou hlásí například město Most, kde se před několika dny odehrála velká tragédie, při které zahynul čtyřletý chlapec.

Pro Mostecko je typická vysoká nezaměstnanost a velký počet osob, které žijí ve vyloučených lokalitách. I tyto faktory ovlivňují kriminalitu v regionu.

„Klíč je ve vzdělanosti. Ve své podstatě máme nejkratší povinnou školní docházku v Evropské unii. Nemáme povinný přechod na střední školu a děti nám po základní škole, a někdy dokonce i po sedmé nebo osmé třídě, pokud propadnou jednou nebo dvakrát na základce, končí na Úřadu práce. To ve výsledku vede k tomu, že se na celý jejich produktivní život skládají daňoví poplatníci,“ uvedl v pořadu 360° Hůle.

Připomněl, že tento problém se táhne již po generace. „Oni si takový život nevybrali. Často se rodí do rodiny, kde rodiče mají jen základní vzdělání. Prostě pokud nemáte takřka žádné vzdělání, tak šance, že vaše dítě dosáhne lepšího vzdělání, je v Česku opravdu minimální. U tohoto problému bychom měli začít,“ zdůraznil Hůle.

Celý rozhovor na toto téma si můžete poslechnout v úvodním videu.

Tagy: