Schillerová: NKÚ je odtržen od reality. Účtenkovku jsme drželi v chodu, hrozily sankce

Alena Schillerová (ANO)

Alena Schillerová ke kontrole NKÚ

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) odmítá, že by udržováním účtenkové loterie v chodu, přestože už losování cen neprobíhalo, plýtvala penězi daňových poplatníků. Nesouhlasí tak se závěry Nejvyššího kontrolního úřadu, který upozornil, že na účtenkovou loterii stát zbytečně vynaložil 14 milionů korun. „Rozhodla jsem o zrušení loterie, když nastoupil covid. Tím jsme ušetřili 65 milionů korun,” řekla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Alena Schillerová reagovala na závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, podle něhož stát zbytečně vynaložil 14 milionů korun za podporu účtenkové loterie v době, kdy už neprobíhala. Podle bývalé ministryně financí ale stát ve skutečnosti ušetřil 65 milionů korun za ceny, které nebyly předány. Účtenkovou loterii však prý nešlo ukončit zcela a hned. „Museli jsme dodržovat smlouvy za provoz toho systému, jinak by hrozily sankce,“ vysvětlila Schillerová.

Ministerstvo financí pod jejím vedením prý s provozovatelem systému jednalo o snížení ceny. „Dosáhli jsme úspor a toho, že se neuplatňovaly žádné sankce za předčasné ukončení. Systém ale musel být udržován v chodu a musely být splněny podmínky. Úspora byla vyšší než výdaje, které bychom jinak vynaložili,“ dodala exministryně financí.

Jsou odtrženi od reality

Schillerová se rovněž ohradila proti tvrzení Nejvyššího kontrolního úřadu, že účtenková loterie nesplnila svůj účel. „Měla zviditelnit EET, aby si lidé brali účtenky, a to se podařilo. EET sama o sobě přinesla do státního rozpočtu 33 miliard a narovnala podnikatelské prostředí,“ namítla s tím, že po zachování EET alespoň na dobrovolné bázi volali sami podnikatelé.

Podle bývalé šéfky státní kasy kontrolu na NKÚ „provádí lidé, kteří jsou zcela odtrženi od reality“. Schillerová zopakovala, že se závěry NKÚ nesouhlasí a že jeho úvahu považuje „za absurdní“.

Fialova vláda? Všechno špatně

Schillerová v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS rovněž zkritizovala vládu Petra Fialy (ODS), za údajnou liknavost při pomoci občanům se zvládáním následků zdražování. „Zastavit zdražování a inflaci, na to nemá vliv žádná vláda. Stejně jako na to neměla vliv naše vláda, nemá na to vliv ani vláda Petra Fialy. My jí vyčítáme, že s těmi dopady nijak nepomáhá. Pomoc je pomalá a skoro žádná,“ řekla Schillerová.

Zmínila například, že „v Chorvatsku mají zastropované ceny pohonných hmot, sníženou DPH, tady se řada lidí a firem nachází v problémech a vláda to neřeší“. Podle Schillerové stále nejsou známy parametry energetického tarifu. „Už před rokem jsme navrhli zrušení poplatku za obnovitelné zdroje. Dnes, téměř po roce přichází vláda Petra Fialy, že to zavede od října. Nevíme, proč pomoc pro děti má být jen jednorázová a jen pro děti do 18 let. Zkrátka všechno špatně,“ dodala bývalá ministryně financí.

Tagy: