Schillerová: Vládní pomoc je jedna velká nula. Recept na zažehnání krize je jednoduchý

Alena Schillerová

Alena Schillerová nabízí svůj recept na zažehnání krize

Vládní pomoc lidem v době série různých krizí je zatím jedna velká nula. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta v této oblasti kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) kritizuje dlouhodobě, stejně jako její straničtí kolegové. Schillerová zároveň nastínila, jaká opatření by na zažehnání krizí zavedla.

Není překvapením, že Schillerová coby jedna z nejvýraznějších členek nejsilnějšího opozičního hnutí ANO vystupuje proti vládě. Kritizuje řadu platných i teprve plánovaných opatření. „Je tady příslib energetického balíčku. Čekáme na něj, má být snad od října, nikdo neviděl jeho parametry,“ zmínila bývalá šéfka státní kasy.

Již zavedená opatření se jí příliš nelíbí. U příspěvku 5 000 korun na dítě jí vadí, že se na něj stále čeká. Zmínila i snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 1,50 koruny. „O tom bych začala hodně rychle mlčet, protože to nikdo nepocítil. Vlastně po zavedení okamžitě stoupla cena o více než 1,50 koruny,“ poznamenala Schillerová.

Řada věcí pak podle ní má rok zpoždění. „My (vláda bývalého premiéra Andreje Babiše – pozn. red.) už v říjnu 2021 řekli a připravili legislativní návrh, aby se prominul poplatek za obnovitelné zdroje,“ zdůraznila Schillerová s tím, že současná vláda tento krok teprve zvažuje. „Zatím je to jedna velká nula,“ shrnula svůj názor na vládní opatření exministryně financí.

Dále řekla, že má jednoduchý recept, jak občanům pomoci. Zmiňuje v této souvislosti třeba Chorvatsko. „Tam máme zastropované ceny benzínu. Máme tam cenu, která je dána pevným způsobem, tedy je mnohem nižší než u nás. Řada zemí přistoupila ke snížení daně z přidané hodnoty,“ dodala ve vysílání CNN Prima NEWS Schillerová.

Bývalá šéfka resortu financí kromě toho prohlásila, že vzhledem k rostoucím cenám řady komodit se do finanční tísně dostává čím dál více osob. „Tady se skutečně ocitá celá řada lidí na hranici chudoby,“ pokračovala Schillerová. V problémech jsou dle jejích slov také firmy. „Nejsou to jen střední či malé, ale i větší firmy,“ dodala exministryně.

Inspirujme se v zahraničí, říká Richterová

Naopak vládní recept představila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Uvědomujeme si už hodně měsíců, že inflace a ceny rostou. Je potřeba se inspirovat v dalších zemích a aktivně jednat. Abychom se dále nezadlužovali, musíme najít řešení na straně příjmů. Upozornili jsme, že z nenadálého růstu cen energií mají zisky některé firmy, aniž by investovaly a rozvíjely svůj byznys plán. Náš recept je dohodnout se na solidárním příspěvku, jako to dělá Velká Británie,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Richterová.

Ze získaných peněz pak chce podpořit domácnosti. „Vedle energetického bonusu jsme vždy říkali, že musíme valorizovat životní a existenční minimum. Od toho se odvíjí další státní podpory,“ nastínila priority Richterová.

Podle Richterové je v běhu balíček mnoha krátkodobých i dlouhodobých opatření. „Rodiny dostanou 5 000 na dítě. Jako Piráti jsme dlouho upozorňovali, že právě rodiny s dětmi mají na člena domácnosti nejnižší příjem. Dlouhodobější je pak valorizace standardních státních podpor nebo rozšíření příspěvku na bydlení,“ dodala místopředsedkyně Sněmovny.

Jak česká vláda pomáhá?

Opozice sice vládu tepe, že podle ní dostatečně nekoná v boji s drahotou, ale jisté kroky Fialův kabinet skutečně činí. Jednou z pomocí je zmiňovaný příspěvek na bydlení. Na ten by podle ministerstva práce a sociálních věcí mohlo dosáhnout 100 až 200 tisíc lidí.

Vláda má v boji proti inflaci v plánu věnovat přes 100 miliard korun a to jen v letošním roce. Nejvyšší částka z celkového objemu má zamířit na zajištění zvýšení důchodů, konkrétně 47 miliard korun. Zvýšení slevy na poplatníka by si v letošním roce mělo vyžádat dalších 12 miliard korun. Další pomocí je jednorázová podpora rodin s dětmi, tedy zmiňovaných 5000 korun na dítě. Zde vláda počítá s až 10 miliardami korun, ačkoliv opozice by pomoc viděla pro větší okruh lidí a navíc by ji chtěla vyplácet pravidelně, ne jednorázově.

Poslanci před časem rovněž schválili taktéž jmenovaný vládní návrh na dočasné snížení spotřební daně u benzinu a nafty o 1,50 koruny na litr. Snížení ceny si slibují také od ukončení povinného přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu, což má začít platit od července.

Tagy: