Kvůli zákonům proti drahým energiím šije Schillerová do koalic. Chce svolat i Sněmovnu

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO)

Schillerová chce svolat schůzi Sněmovny

Připravili jsme několik zákonů, které mohou pomoci při placení energií. Budeme chtít svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) o tom informovala ve vysílání Frekvence 1.

Stovkám, ne-li tisícům lidí hrozí, že je odstřihnou od dodávek plynu a elektřiny. „Vicepremiér Havlíček dohodl zastropování s energetickými firmami a připravili jsme několik zákonů, které mají reálně pomoci. Co je ale pro mě šokující, tyto zákony měly být předmětem schůze 13. prosince. My jsme navrhovali, aby byly schváleny v prvním čtení a budoucí, dnes vládnoucí pětikoalice – protože má tu sílu – všechny vyřadila z programu jednání,“ tvrdí Schillerová.

Podle ministryně nyní poslanci hnutí ANO sbírají podpisy a chtějí mimořádnou schůzi Sněmovny. „Jde o snížení DPH na nulu, které jsme chtěli, aby bylo od 1. ledna, dotace domácnostem na obnovitelné zdroje plus použití peněz modernizačního fondu na podporu obnovitelných zdrojů,“ popsala Schillerová plány, se kterými se ohání už několik týdnů.

Chceme mimořádnou schůzi

„Jsou to tři klíčové zákony, bez nich podpora nemůže být a je to naprosto nepřijatelné. Budeme chtít mimořádnou schůzi,“ stupňuje teď tlak na Sněmovnu ministryně.

Schillerová v říjnu v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS uvedla, že stát má připravený systém jednorázových příspěvků. „Ministr Havlíček ho má připraven. Mělo by to zasáhnout 4,5 milionu rodin. Příspěvek se pohybuje do 1 500 korun,“ řekla tehdy ministryně.

Návrh se ovšem nezamlouval Zbyňku Stanjurovi (ODS), podle kterého takovou částku běžná domácnost sotva pocítí. Má jít totiž o jednorázový, nikoli pravidelný příspěvek. „Těch 4,5 milionu rodin jsme asi všichni, když nás je dohromady deset milionů. Když domácnost v malém rodinném domě místo 36 tisíc zaplatí měsíčně 50 tisíc, a dostane jednorázově 1 500 korun. Za to máme děkovat?“ ptal se Stanjura a demonstroval tak, proč je dvojice koalic proti. Dodal také, že je třeba bojovat proti příčinám a ne důsledkům zdražování energií.

Proč ceny rostou?

Do regulovaných cen elektřiny se nyní negativně promítají rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách. Rostou také náklady na nezbytné investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

U plynu se projevila rostoucí cena na burze. Za nárůstem regulované složky stojí i rozvoj a údržba plynárenských soustav, což se projevuje zejména v Praze, kde síť prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí. Celorepublikově, na všechny odběratele, se rozpočítávají i náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension.

Tagy: