Sebevraždu české policistky na Frontexu vyšetřují v Evropě. Vedla ke skoku z okna šikana?

Kristýna Litomerická

Smrt české policistky

Záhadnou sebevraždou české policistky Kristýny Litomerické na zahraniční misi v Polsku se už začala zabývat evropská agentura Frontex. Na případ jako první upozornila CNN Prima NEWS s odkazem na rodinu, která tvrdí, že důvodem k sebevraždě policistky byla šikana ze strany kolegů. Rodina souhlasila i se zveřejněním osobní komunikace Litomerické těsně před smrtí. Česká policie zatím dává od případu ruce pryč.

„Ve stejný den, kdy CNN Prima publikovala článek o kauze psychologického týrání (šikany) a tragické smrti kapitánky České republiky Kristýny Litomerické, spustil Inspekční a kontrolní úřad Frontexu předběžnou operaci, která má ověřit a konkretizovat zmíněná tvrzení. O tomto procesu jsem byl informován 27. září 2021,“ píše ředitel Frontexu Fabrice Leggeri v dopise, který má CNN Prima NEWS k dispozici.

Žádost o prošetření případu zaslal vedení Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten se po zveřejnění příběhu na redakci CNN Prima NEWS obrátil s tím, že policistku osobně několik let znal a rád by se do zjištění okolností úmrtí zapojil.

Frontex hledá důkazy

„Jsem nesmírně rád, že se případ dal konečně do pohybu. Kristýnu jsem osobně znal a zpráva o její smrti mě velmi zasáhla. I proto jsem se na ředitele Leggeriho obrátil a doufám, že brzy budeme znát fakta kolem údajné sebevraždy. To, co zatím od rodiny vím, je šokující,“ řekl CNN Prima NEWS Zdechovský.

Po předběžném šetření Frontexu by se mohlo rozběhnout správní řízení. „Na základě výsledků této operace, která se zaměřuje na shromažďování důkazů (též protidůkazů), které by mohly indikovat možné porušení povinností formulovaných služebním řádem, se rozhodnu, zda rozběhnu správní řízení. Takové řízení by se zaměřilo na shromažďování dalších informací, díky kterým by se zjistilo, jestli došlo ze strany zaměstnanců Frontexu k pochybení, které přímo či nepřímo vedlo k sebevraždě paní Litomerické,“ uvádí dále Leggeri v dopise.

CNN Prima NEWS na případ sebevraždy kapitánky Kristýny Litomerické upozornila 26. září. V té době od nešťastné události uplynul rok, za který se nikdo případem nezabýval.

Sebevražda skokem z 11. patra

Jedenatřicetiletá policistka Kristýna Litomerická byla v létě 2020 na dvouměsíční stáži v sídle Frontexu ve Varšavě, kde měla na starosti monitoring pohybu osob na vnější hranici EU. Přestože se na působení v rámci agentury velmi těšila a považovala je za jeden z vrcholů své kariéry, skončilo vše tragicky. V poslední den mise se totiž zřejmě rozhodla spáchat sebevraždu skokem z 11. patra.

K té ji podle rodiny měla dohnat především šikana ze strany kolegů, která mířila jak na její pracovní aktivity, tak i na vzhled či původ – a v neposlední řadě mělo dojít i na zásah do soukromí. S tím, jak údajná šikana probíhala, se policistka svěřila i své rodině (konverzaci s rodinou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici).

„Hned ve dveřích jsem tady schytala, že jsem fucking bitch from fucking country (zas*aná děvka ze zas*ané země, pozn. red.). A jelo to, jak jsem se ozvala přes naše prezídko a bylo zle... Já už nevím, co je realita a co ne... Když jsme šli na cígo, tak na mě po cestě mluvili německy a hajlovali na mě... Dělají ze mě kromě alkoholičky i rasistu,“ psala své sestře během srpna Litomerická.

Šlo o šikanu, je přesvědčená rodina

Konverzaci s rodinou i útoky ze strany zahraničních kolegů v rozhovoru pro CNN Prima NEWS před časem popsala sestra Markéta Šubrtová.

„Podle mě podlehli nějakému stádnímu chování. Jeden až dva si z ní začali dělat srandu a drželi pohromadě, protože se znali. Byli tam společně už delší dobu a ona byla nová a dalo se dělat si z ní srandu. A ona na to reagovala. Byla to podle mě mocenská hra, kterou ségra neustála. Určitě bych to nazvala šikanou,“ popsala své pocity sestra zemřelé.

Dnes je ráda, že se po roce od neštěstí konečně daly věci do pohybu. „Jsem velmi ráda, že se konečně něco děje a že se o to Frontex začal zajímat,“ uvedla Šubrtová v reakci na šetření Frontexu.

Chování ze strany kolegů je nepřijatelné i podle europoslance Zdechovského. „Přišlo mi, že je to úplně za hranou toho, jak se má policista chovat. Pokud se k ní někdo takto choval, měl by jít okamžitě do civilu,“ doplnil politik.

Policie: K sebevraždě nedošlo ve službě

O to překvapivější je přístup české policie. Ta potvrdila, že sama kapitánka své nadřízené v České republice informovala, a dokonce podala stížnost, kterou ale poté stáhla. To souhlasí i s tvrzením rodiny. Důvodem podle ní mělo být krátkodobé zlepšení situace, ale i strach, jak by na ni kolegové nazírali ve chvíli, kdy by se vrátila s tím, že misi nezvládla.

Podle policie ale v době sebevraždy nebyla policistka ve službě. „K události nedošlo při výkonu služby ani v souvislosti s ní a šetření události prováděla polská policie. Nebylo zjištěno žádné cizí zavinění. Důvody, které policistku k tragickému rozhodnutí vedly, nám nejsou známy a nejsme ani oprávněni poskytovat jakékoliv informace k okolnostem jejího úmrtí,“ uvedla v září pro CNN Prima NEWS mluvčí Policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Švejdar: Byla úzkostlivá a měla strach

Europoslanec Zdechovský se obrátil i přímo na policejního prezidenta Jana Švejdara, který mu sdělil, že policie provedla výslechy všech 22 kolegů, o čemž policie zprvu neinformovala. „Byla bezodkladně vyžádána součinnost oddělení vnitřní kontroly Ředitelství služby cizinecké policie, které ve věci provedlo vlastní šetření úmrtí policistky. Mimo jiné bylo vyslechnuto 22 kolegů policistky a byly zajištěny písemné podklady. Je ovšem namístě konstatovat, že stěžejní procesní úkony, které jsou v případě šetření sebevražd prováděny, nemohly být v tomto případě českou stranou realizovány, neboť tyto úkony v souladu s místní jurisdikcí prováděla polská policie a prokuratura,“ uvedl Švejdar v dopise z 15. října, který má CNN Prima NEWS k dispozici.

Policie na základě výslechů došla k závěru, že Litomerická měla strach, byla úzkostná a nevěřila si. „Dále bylo zjištěno, že policistka byla úzkostlivá ohledně svých pracovních úspěchů či neúspěchů a měla strach, že přijde o práci u Policie České republiky z důvodu ojedinělého konfliktu se zahraničním kolegou. O opaku ovšem policistku opakovaně přesvědčovali jak čeští a zahraniční kolegové, tak její vedoucí příslušník. Z výslechů také vyšlo najevo, že policistka nesprávně vyhodnocovala komunikaci ostatních a vše brala jako útok na svoji osobu, žila v domnění, že ji lidé nemají rádi, ačkoliv tomu tak nebylo,“ doplnil policejní prezident.

Není ale jasné, proč tedy policie Litomerickou nestáhla, když se ukázaly problémy, nebo jak je možné, že u policistů neprobíhají psychotesty před cestou na zahraniční misi. Odpovědi bude chtít znát především rodina. „Pro nás to tímto nekončí. Uvidíme, s čím přijde Frontex. Stále ještě máme sestry mobil, který plánujeme dát k posouzení expertům. Překvapuje nás, že byla vymazána celá jeho paměť,“ dodala Šubrtová.

Tagy:
policie Policie ČR Polsko Evropa sebevražda CNN Prima NEWS Tomáš Zdechovský šikana Česko Jan Švejdar Frontex Kristýna Litomerická Markéta Šubrtová Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž