Šubrtová: Přístup policie k sebevraždě mé sestry je skandální. Nenecháme to vyšumět

Markéta Šubrtová, sestra zemřelé policisty Kristýny Letomerické

Přístup policie ve věci sebevraždy policistky Kristýny Litomerické je skandální, řekla ve vysílání CNN Prima NEWS sestra zesnulé Markéta Šubrtová. Kdyby její kolegové konali, tak tu podle ní její sestra ještě mohla být. Rodina je připravena nenechat celou situaci být a plánuje dát podnět k prošetření toho, co se Litomerické ve Varšavě během mise na Frontexu skutečně stalo a zda byla obětí šikany ze strany kolegů.

„Z mého pohledu je jednání policie skandální. Byla to jejich kolegyně. Stala se věc, které předcházely nestandardní události, které by neměly zůstávat v tichosti a neměly by vyšumět. Mrzí mě to kvůli ní, byla svědomitá a u policie by mohla svou práci vykonávat dobře. Ale už tu není,“ řekla sestra zesnulé Markéta Šubrtová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Policie: K sebevraždě nedošlo ve službě

Policie k celé věci totiž zatím moc odpovědí nedala. Primárně uvedla, že k sebevraždě kapitánky Kristýny Litomerické na její misi ve Varšavě nedošlo ve službě.

„Za Policii ČR jsme poskytli dne 25. 9. 2021 vyčerpávající vyjádření k této tragické události. Zdvořile tak sděluji, že téma považujeme z naší strany za komunikačně vyčerpané. Veškeré informace, kterými ohledně této tragické události disponujeme, jsme vám již poskytli a jelikož k úmrtí policistky nedošlo při výkonu služby ani v souvislosti s ní, nejsme oprávněni nad rámec již sděleného událost komentovat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS v pondělí odpoledne tisková mluvčí Policejního prezidia České republiky Kateřina Rendlová.

Také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že k sebevražednému činu nedošlo během výkonu služby podle služebního zákona. „Pokud vím, věc se stala na polském území. Byla v jurisdikci tamní policie. Co o tom vím, tak neměla přímou souvislost s výkonem služby té kolegyně. Nechci jít dál do detailů. Prostě je to lidská tragédie,“ prohlásil.

Rodina se s tímto vyjádřením ale nehodlá smířit, jelikož činy, které podle nich k sebevraždě vedly, mají základ právě v pracovním prostředí. Za uplynulý rok nejvíce komunikovala s českým velvyslanectvím ve Varšavě, odkud získala nejvíce informací a plánuje v tom pokračovat. Policie by se podle nich měla po odpovědích pídit.

„Od policie jsme nic nedostali, ale také jsme nic neiniciovali. Je načase si nějaké pošťouchnutí celé záležitosti vyžádat,“ prohlásila rozhořčená Šubrtová.

Vedla k sebevraždě šikana?

Redakce CNN Prima NEWS informovala o smrti české policistky v neděli. Mladá žena spáchala sebevraždu v poslední den své mise v Polsku loni v říjnu skokem z okna v 11. patře. Co přesně se stalo, ale dosud nikdo neví. Z informací rodiny je patrné, že s kolegy na pracovišti měla spory a z jejich strany docházelo k útokům na její vzhled i národnost.

Rodina si stojí za tím, že policistku dohnaly k sebevraždě pracovní poměry ve Varšavě. Z některých zpráv, které mladá kapitánka své matce i sestře během dvou měsíců stáže psala, až mrazí.

„Mami, horší se to. Hodně. Tahaj tu na mě, že chlastám, než jdu do práce. Nikdo mě ale neměřil. Včera mě vytáhli ven, já pila čaj a po cestě zpátky jsem dostala sodu, že všechno převracím, ničemu nerozumím a všechno je moje chyba. I kolegyně mi řekla, že jsem jí zneužila platební kartu nebo co... Masakr,“ psala v polovině srpna Kristýna své mamince.

Litomerická policii v Česku kontaktovala

Šubrtová ve vysílání CNN Prima NEWS popsala, že její sestra se svými problémy kontaktovala policejní prezidium, které se jí mělo zastat.

„Dávala vědět, že se situace uklidňovala, takže na základě toho asi podnět stáhla. Kolegové ale asi přitvrdili. Ze zpráv vyplývá, že se na Prahu ještě obracela, ale asi nebyla schopná formulovat, co přesně se děje a podle nich jen si stěžovala,“ vysvětlila Šubrtová.

To potvrzuje i tisková mluvčí policejního prezidia. Zároveň ale dodává, že kapitánka vzala svou stížnost po čase zpět.

„Dříve, než bylo její podání předáno příslušnému služebnímu funkcionáři s personální pravomocí, vzala své původní sdělení zpět s tím, že si vše již sama vyřešila a žádnou pomoc nebo zásah ze strany české policie nežádá,“ uvedla mluvčí Kateřina Rendlová.

Tagy:
policie smrt Policie ČR Polsko Varšava sebevražda Jan Hamáček ČSSD CNN Prima NEWS Česko Frontex Kristýna Litomerická Markéta Šubrtová Policie České republiky Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž