Sedm způsobů, jak se připravit na recesi. Najděte si druhou práci, radí americký list

List Washington Post publikoval sedm rad, které mají Američanům pomoct bránit se proti růstu cen a nastupující recesi. A jelikož ekonomická krize zachvátila celý svět, tipy mohou upotřebit i Češi. Jak tedy, alespoň teoreticky, uchránit své peníze před hamižnou inflací?

Zatímco v Česku má investování stále nálepku složité zábavy pro bohaté, za Atlantikem jde o zcela běžnou součást života. Společnosti ostatně často svým zaměstnancům odlévají část výplaty do investičních fondů. První rada listu Washington Post se proto týká investování.

Lidé by podle něj měli v nejistých časech, kdy se cena aktiv od akcií po kryptoměny utápí v červených číslech, investovat zejména do podniků, které budou profitabilní i v časech krize. Konkrétně se jedná o společnosti spjaté se zdravotnictvím, farmacií a spotřebním zbožím.

Takzvaný „medvědí trh“, tedy období investičního cyklu, kdy se aktiva potýkají spíše s poklesem, trvá údajně v průměru 418 dní. „Akcie se po recesi ale vždycky zmátožily,“ uvedl Washington Post.

V rámci druhého tipu radí lidem, aby se nepokoušeli časovat trh. Tedy aby neodhadovali pomyslné dno trhu, to znamená chvíli, od které dané aktivum bude už jen cenově růst. V takovém případě by totiž mohli investoři ještě zvýšit svou ztrátu v nejisté době. Řešením může být taktika postupných a malých nákupů rozložených do delšího časového období.

Zbavte se dluhů a spořte

Třetí tip může znít banálně: zbavte se dluhů na kreditní kartě. A dluhů obecně. V době vysokých úrokových sazeb se totiž prodražují. A kdo má to štěstí a není zavalen dluhy, které by měl splácet, může začít shromažďovat kapitál. Spoření – čtvrtá rada – je podle Washington Postu v době ekonomické krize ještě více důležité, jelikož nečekané události se objevují častěji než v éře klidu a růstu.

S tématem spoření souvisí i pátá rada, tedy tvorba nouzového fondu. Experti zpravidla radí, aby měl člověk v zásobě peníze o objemu tří až šesti měsíčních platů. Zbytek může investovat.

Záložní příjem

Lidé, kteří mají blízko do důchodu, by se měli na základě šesté rady Washington Postu zamyslet nad tím, zda do svého investičního portfolia nezahrnou také dluhopisy, které poskytují sice menší, zato stabilnější zisky než akcie.

Sedmý a konečný tip spočívá v hledání přivýdělku a druhé práce. „I když právě teď peníze nepotřebujete, přichází dobrá chvíle na to hledat druhou práci a vylepšit tak svůj příjem i spoření. Je čas připravovat se na to nejhorší a doufat v nejlepší,“ uzavírá list Washington Post.

Tagy: