Sehnat asistenta pro autistu? Horor. Absolutní nezájem, kritizují zoufalí rodiče český systém

V Česku je několik center pro autistické děti. Kapacity však stále nestačí.

První autistické centrum pro děti

Málo odborníků, dlouhé čekací lhůty a bezmoc při jednání na úřadech. I s těmito problémy se potýkají rodiče dětí, které mají poruchu autistického spektra. Někteří čekají na potvrzení nebo stanovení diagnózy i několik let. Kvůli tomu mají třeba děti zbytečně odklad nástupu do školky a rodiče musí nedobrovolně oddalovat nástup do práce. Což mimo jiné přináší mnohým z nich i finanční problémy.

Marta Pečeňová má dva syny autisty. U staršího řešila situaci několik let. „Dostal diagnózu až v devíti letech, po šestileté anabázi, kdy jsem upozorňovala na to, že je něco špatně, že je prostě jiný,“ svěřila se redakci CNN Prima NEWS. A ani po stanovení diagnózy úleva nepřišla. „Stále slyšíte nejsme na vaše děti připraveni. Absolutní nevědomosti a nezájem. Myslím, že se s tím bohužel rodiny stále setkávají,“ pokračovala.

Slova Pečeňové potvrzuje i paní Zuzana, sehnat nepedagogického asistenta pro dítě byl prý horor. „Trvalo to zhruba do jeho šesti let, od dvou jsme situaci řešili. Museli jsme oběhat vícero speciálních center, než nám dali asistenta,“ sdělila CNN Prima NEWS maminka autistického chlapce. A podobných případů je bezpočet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Autistů v Česku dramaticky přibývá. Chybějí lékaři i odborná centra, zoufají si rodiče

„Zjistili jsme, že máme problém ve dvou letech. Po roce a půl stále nemáme papír, na kterém by byla diagnóza. Musela jsem si prodloužit rodičovskou dovolenou. Jestli syna dostanu s odkladem ve čtyřech letech do školky, tak to budu považovat trochu za zázrak,“ svěřila se redakci paní Aneta.

Nejde o diagnózu, ale o přístup

„Kompetentní pro stanovení diagnózy poruch autistického spektra jsou psychiatr, dětský a dorostový psychiatr, klinický psycholog a dětský klinický psycholog,“ sdělilo na dotaz redakce ministerstvo zdravotnictví. Jak ale podotkl psycholog Václav Mertin, rodiče se nemají kam obrátit: „Aby s nimi situaci někdo konzultoval. Nejde o to dávat diagnózy, jde o hledání adekvátního přístupu k dětem.“

ČTĚTE TAKÉ: Účinný lék chybí, počet nemocných poroste. Alzheimerovou chorobou trpí až 200 tisíc Čechů

Například nezisková organizace Za sklem ve Zlíně vybudovala pro lidi s autismem výukové místnosti. V přírodní místnosti nechybí materiály z přírody anebo třeba pískoviště. A v té opičí nechybí zase pohybové aktivity. Další centra mají například v Praze, Brně nebo v Olomouci. Rodiče se shodují, že jich je ale stále málo.

Tagy: