Nakažených zdravotníků je stokrát víc než v srpnu. COVID chytí nejčastěji mimo nemocnici

Zdravotníci v Česku

Nemocnice mají připravená lůžka, více je trápí nedostatek personálu

Jeden z klíčových údajů, který odborníci doporučují sledovat s ohledem na nárůst pandemie koronaviru, je počet nakažených lékařů, sester a zdravotníků. Ten se za poslední měsíc podle údajů České lékařské komory zvýšil u lékařů 60krát a u ostatních zdravotníků a sester až 100krát. Častěji se nakazí doma nebo v MHD, ne v nemocnicích.

Poslední aktualizovaná čísla, která zveřejnila Česká lékařská komora a pochází z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), jsou z 19. září. Ta hovoří o skutečně enormních nárůstech.

Nakažení zdravotníci 20. srpna 19. září
Lékaři 4 259
Sestry 3 433
Ostatní zdravotníci 4 416

Nová čísla budou k dispozici už v neděli a prezident České lékařské komory Milan Kubek doufá, že se nezvýší víc než o polovinu.

„Čísla nám opravdu enormně narostla především začátkem září. Doufám, že nová čísla budou maximálně dvojnásobná. Očekávám kolem 500 nakažených lékařů a 800 nakažených sester,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kubek.

Podle statistik ÚZIS je v zemi asi 50 tisíc lékařů a přibližně 80 tisíc zdravotních sester. Z toho 3 500 lékařů a 11 700 sester pracuje na ARO a JIP. Pokud se tedy počty zvýší tak, jak Kubek předpokládá, bude koncem týdne nakaženo zhruba jedno procento všech zdravotníků.

Nákaza se podle něj nejvíce objevuje u lékařů a sester v ambulancích, nikoliv u těch pracujících na JIP nebo covidových jednotkách.

Nakazí se v rodinách, ne v nemocnicích

„Procento nakažených zdravotníků na JIP je marginální. Nejvíce nakažení jsou ti, kteří přichází do styku s pacienty z ulice ve svých ordinacích. Důvodem je i to, že nemají dostatek ochranných pomůcek a české zdravotnictví na to ale ani není vybaveno. Není možné po každém pacientovi měnit pomůcky,“ doplnil. V ambulanci pracoval i osmašedesátiletý lékař, který jako první lékař v Česku nákaze COVID-19 podlehl.

Nejčastěji se zdravotničtí pacienti nakazí stejně jako běžní občané mimo nemocnice. Tedy v MHD nebo třeba v kině či divadle a dále pak v rodinách.

Zdravotníci chybí i bez COVID-19

Sester i lékařů je ale v českém zdravotnictví nedostatek i bez ohledu na šíření COVID-19 a některé nemocnice již dnes hlásí, že se o pacienty nebude mít kdo postarat.

„Nemáme žádný problém navýšit počet lůžek, ale na naší klinice nám chybí asi 18 kvalifikovaných sester, abychom byli schopní jet na plnou kapacitu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Bláha, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice.

Tagy: