Bolestná slova, státní hymna a ovace. Loučení s Hlaváčovou dojalo všechny přítomné

Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou.

Smuteční řeč Ivana Trojana na loučení s Hlaváčovou

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Na závěr zazněla hymna a dlouhý potlesk. Čestnou stráž u rakve drželi studenti DAMU, které Hlaváčová učila, i její herečtí kolegové. Smuteční řeč pronesli herci Ivan Trojan, Petr Kostka, Taťjana Medvecká i Emília Vášáryová. První smuteční hosté se v pátek začali shromažďovat před Národním divadlem v Praze už před desátou hodinou dopoledne. Hold zesnulé herečce přišla vzdát i řada známých tváří. Na místo dorazil také prezident Petr Pavel s manželkou.

Na zesnulou herečku jako první zavzpomínal jménem bývalých studentů herectví Ivan Trojan. „S láskou. To byla první slova, která mě napadla, když jsem se dozvěděl, že nás Jana Hlaváčová opustila. Tak na ni jistě bude vzpomínat rodina, přátelé, diváci, kteří ji tak milovali, a také my, studenti DAMU, které učila,“ započal svou řeč.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké byly poslední dny a chvíle zesnulé Jany Hlaváčové? Vážnou nemocí netrpěla, říká dcera

Uvedl, že Hlaváčová jako vyučující na DAMU měla opravdový zájem o ostatní, nikdy nechodila do školy s „blbou náladou“ a starala se, aby její studenti dostali dobré angažmá či příležitost v rozhlase nebo televizi. „Byla člověkem s velkým srdcem a otevřenou náručí, který vždy myslel víc na druhé než na sebe,“ dodal.

Na pietní akci promluvil i ředitel Národního divadla Jan Burian, který připomněl hereččiny slavné divadelní, filmové či televizní role. Ocenil, že byla nejen mimořádnou herečkou, ale také výbornou a empatickou kantorkou budoucích herců. Její postavy byly podle něj dojemné, ale podobně jako ona sama se nikdy nad sebou nedojímaly.

„Jana byla krásná žena a úžasná herečka, svědomitá, pracovitá, plná energie, elánu a dobré nálady, která se také starala o rodinu a domácnost,“ řekla herečka Taťjana Medvecká. Pro ni a její generaci byla Hlaváčová modlou, „něčím jako bohyní“. „Opravdová hvězda bez hvězdných manýrů,“ prohlásila o své kolegyni a přítelkyni. Společné nejen divadelní zážitky v Česku i na Slovensku připomněla i Emília Vášáryová.

U rakve na jevišti se vystřídaly jako čestná stráž desítky herců všech generací, mezi nimi Jiřina Bohdalová, František Němec, Dagmar Havlová, Barbora Hrzánová, Tomáš Töpfer a mnozí další. Mezi proslovy se promítaly fotografie a videoukázky z bohaté kariéry Hlaváčové. Petr Kostka na závěr zarecitoval verše Jaroslava Seiferta.

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou se konalo od pátečních 11 hodin v historické budově Národního divadla. S hvězdnou herečkou se rozloučili nejen blízcí a kolegové, ale také široká veřejnost. Budova byla otevřena s předstihem od 10:15 hodin, lidé tak měli možnost položit květiny a poklonit se rakvi. Rozloučení organizovalo Národní divadlo ve spolupráci s Divadlem na Vinohradech. Na obou scénách ztvárnila Hlaváčová desítky rolí.

Aby se obřad konal v Národním divadle, si přála sama herečka. „Na její přání a přání rodiny bude její pohřeb vypraven v Národním divadle,“ uvádí se na stránkách Divadla na Vinohradech. Manžel Hlaváčové, režisér Luděk Munzar, zemřel 26. ledna 2019. Poslední rozloučení s Hlaváčovou se tedy koná přesně v den, kdy uběhlo pět let od Munzarova úmrtí. I s ním se celé Česko tehdy loučilo v Národním divadle. V manželství strávili Hlaváčová a Munzar šťastných 54 let, na svět společně přivedli dceru Barboru Munzarovou, která se také prosadila jako herečka.

K TÉMATU: Ve věku 85 let zemřela herečka Jana Hlaváčová

Oblíbená divadelní a filmová herečka zemřela v sobotu 13. ledna, bylo jí 85 let. Hlaváčová se řadila k nejvýznamnějším českým herečkám poválečné éry. Během své bohaté kariéry zvládala komedie i dramata jak v divadle, tak i ve filmu. Diváci si ji pamatují také z řady televizních inscenací a seriálů. Díky svému zajímavému a kultivovanému hlasu se výrazně prosadila také v dabingu a rozhlase.

Tagy: