Brzobohatý o muzikálu Anděl Páně: Názor autora filmu Jiřího Stracha mě nezajímá

Hudebník, herec a moderátor Ondřej Gregor Brzobohatý slaví 41. narozeniny.

Ondřej Brzobohatý promluvil o muzikálu Anděl Páně

Jsem šťastný, že muzikál Anděl Páně, který uvádí Hudební divadlo Karlín, má u lidí takový úspěch, prohlásil Ondřej Gregor Brzobohatý v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zároveň přiznal, že vůbec netuší, co si o muzikálu myslí režisér Jiří Strach, který je autorem filmového zpracování pohádky Anděl Páně. Vzhledem k tomu, že Strach je filmař, nikoli divadelní režisér, jeho názor ho ani nezajímá.

„Byl jsem na každé zkoušce, takže se ani nedá spočítat, kolikrát jsem muzikál už viděl. Jsou to desítky, možná až ke stovce,“ řekl Ondřej Gregor Brzobohatý. Muzikál u diváků zabodoval a úspěch má podle jeho slov hlavně díky hercům. „Herci, kteří v něm účinkují, se z něj těší. To je základ všeho, protože potom se mohou těšit diváci,“ zamyslel se hudební skladatel.

ČTĚTE TAKÉ: Nemám rád Vánoce, přiznal otevřeně Richard Müller. Zmínil ale své největší přání

Podle Brzobohatého je důležité, aby představení mělo komerční potenciál. „Sleduju muzikálovou světovou tvorbu. Zaregistroval jsem, že Frozen neboli Ledové království má obrovský úspěch, a říkal jsem si, že by bylo fajn udělat takovou sněhovou, bílou vánoční pohádku. Dostal jsem nápad udělat Anděla Páně. Ve stejný moment dostala nápad i scenáristka Lucie Konášová, která napsala scénář k původní pohádce Anděl Páně. Nezávisle na sobě jsme oba oslovili ředitele divadla, který nás propojil,“ nastínil. On sám psal hudbu k druhé filmové předloze Anděla Páně, což bylo velkou výhodou. „Vznikla tam píseň Modlitba. Ta provází i muzikál. Lidé ji znají. Češi rádi chodí na něco, co znají,“ pronesl.

Film si řada lidí spojuje s herci, kteří v něm účinkují, jako jsou Jiří Dvořák či Ivan Trojan. „Výkony herců jsou v obou filmových dílech fantastické a inspirativní. Libreto bylo od Lucie tak skvěle napsané, že i kdybych oba filmy neznal, bylo ohromně motivující. Myslím, že úspěch muzikálu vychází ze spolupráce s Lucií. Herci, obsazení a geniální nastudování dirigenta Kryštofa Marka, všechno se tak hezky sešlo,“ vysvětlil Brzobohatý.

Úspěch je v humoru a nadsázce

Jiří Korn v muzikálu ztvárňuje postavu Boha, filmovým představitelem je Jiří Bartoška. „Jsem hrozně šťastný, že do toho Jirka šel. Vzbuzuje to ohromné ohlasy. Souhlasil s tím, že bude i stepovat. Hraje to rozkošně a krásně. Jeho profesionalita je úžasná. Ohromně inspiruje. Vždy je perfektně připravený,“ vyprávěl.

Úspěch Anděla Páně spatřuje Brzobohatý v humoru a nadsázce. „Samotná pohádka není křesťanská. Vychází z nějakých motivů, ale lidé u nás nejsou hlupáci, aby neznali biblické základy.  Obrovský úspěch je, že dokáže vytvořit určitou katolickou nadsázku. My si rádi děláme legraci ze všeho. My Češi takoví jsme. Pohádka si dokáže dělat legraci sama ze sebe,“ uvedl skladatel.

V muzikálu mohou diváci slyšet hned několik hudebních žánrů. Zaznívá tam čardáš, gospel, ale i balady. „Všechno jde dohromady. Hudba je jenom jedna jediná. Je jedno, když ji někdo začne sestavovat z různých žánrů. Je důležité, aby držela pospolu svojí autentičností. V muzikálu mě to moc baví, když je tam všechno možný,“ řekl Brzobohatý. „Gospel tam je proto, že tam přiletí anděl z nebe nad novým světem, takže je tam americký anděl. Čardáš je tam kvůli tomu, že Uriáš má v sobě jistou ďábělskost, čertovinu. To pro mě symbolizuje cimbál,“ pokračoval.

Názor Stracha nezná

Autorem filmové verze Anděla Páně je režisér Jiří Strach. Co si o muzikálovém zpracování myslí, Brzobohatý netuší. „Žádné ohlasy z jeho strany nebyly. Vůbec nevím, co si o tom myslí,“ sdělil.

„Jeho názor mě vlastně ani nezajímá. Je to filmař a ne divadelník. Jenom jsem navázal na obrovský úspěch, který Jirka vytvořil, a využil jsem, že to v Češích rezonuje, že to mají rádi. S veškerou pokorou a respektem k tomu jsem se snažil udělat představení, které lidi obejme,“ dodal.

Tagy: