Loučení se zavražděným lékařem Středou. Věděl, že se nedožije vysokého věku, vzpomíná kamarád

Leoš Středa v Show Jana Krause

Obětí vraždy na Kladensku má být lékař Leoš Středa

Rodina, přátelé a také kolegové se ve čtvrtek v poledne v pražském Krematoriu Strašnice naposledy rozloučili s nedávno zesnulým lékařem Leošem Středou. Život úspěšného podnikatele ukončila střela ze zbraně, kterou měl držet v ruce jeho kamarád Boris Procházka. Ten měl po tragickém činu spáchat sebevraždu.

Podle informací deníku Blesk se přišlo rozloučit s uznávaným lékařem a pedagogem zhruba sedm desítek lidí. Mezi smutečními hosty nechyběly ani dvě asijské ženy, se kterými Středa žil. Byl totiž zastáncem a propagátorem polygamie. „Každému více či méně zasáhl do života. Žádný cíl pro něj nebyl dost velký, žádné vítězství dost malé,“ zahájil svou smuteční řeč jeden z jeho kolegů.

Se zesnulým lékařem se prý znal 30 let. „Naše spolupráce započala v institutu estetické medicíny. V té době nebylo týdne, kdy by o doktorovi nenapsali v novinách, kdy by nebyl v televizi. Osobně jsem nepoznal druhého člověka, který by byl tolik posedlý učením. Nejenže se vzdělával sám, učil i druhé. Rád hledal a posouval hranice. Doktor Středa byl vždy přesvědčen, že se nedožije vysoké věku,“ řekl jeho kamarád.

„Nesnášel slovo zítra. Vše chtěl mít hotové už dnes, na vše spěchal. Slíbili jsme si, že pokud jeden z nás z tohoto světa odejde jako první, ten druhý se postará o jeho rodinu,“ doplnil Středův kolega, který byl jediným řečníkem, který při obřadu promluvil. Po jeho proslovu zazněla Dvořákova Novosvětská symfonie a píseň Ave Maria. Obě Středovy ženy pak se slzami v očích přijaly kondolence od smutečních hostů.

Středa byl lékařem a vysokoškolským pedagogem, učil například na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Založil v 90. letech Institut lékařské regenerace a kosmetiky, poté se zapojil do neziskových organizací v Asii a Africe. Později našel smysl své práce ve školách určených mentálně postiženým žákům, ve kterých působil jak speciální pedagog. V České republice mimo jiné pracoval pro nadaci Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Polygamie mu imponovala

Podstatnou částí jeho života se stalo mnohoženství. Cesta k pro mnohé netypickému stylu ale nebyla jednoduchá. „Moje první žena byla vysokoškolačka, hezká, inteligentní, ale měla pocit nedostatečného uznání z mé strany. Já zase měl pocit, že mi není dostatečně vděčná, že jsem ji nechal vést pobočku své firmy na Kanárských ostrovech a tím jí vlastně dopřál úžasně volný život,“ popsal dříve krach svého manželství.

Následně si se ženou přestali rozumět a rozvedli se. „Ale bylo to dávno předtím, než jsem si domů nastěhoval první asijskou dívku,“ řekl Středa. Po rozvodu se seznámil s Thajkou, začali spolu žít, ale po čase se zakoukal do jiné. „Napadlo mě, že by bylo ideální, kdybych si je mohl nechat obě, protože polygamie mi imponovala. Ale nevyšlo to,“ řekl před lety iDnesu.

Středa byl nalezen mrtev koncem března v bytě v budově Euroinstitutu v Neprobylicích na Kladensku. Spolu s ním i jeho kamarád Boris Procházka. Oba muži byli zastřeleni. „Hlídka na místě nalezla dva muže bez známek života,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie pracuje s verzí, že šlo o vraždu a následnou sebevraždu.

Tagy: