Šibenici pro Pekarovou řeší policie. Symbolika smrti musí z ulic zmizet, říká Rakušan

Markéta Pekarová Adamová

Obrázek šibenice, který se tento týden objevil v jednom z vozů pražského metra, začali řešit pražští kriminalisté. Doprovodil ho totiž nápis, z něhož je patrné, že se jedná o výhrůžku předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již dříve jasně najevo, že podobné projevy nenávisti nehodlá tolerovat.

Pražští kriminalisté se začali zabývat případem obrázku šibenice, který se tento týden objevil v jedné ze souprav pražského metra, a byl doprovozen nápisem „Čuba z TOP 09 Markéta Pekarová“. Serveru Seznamzpravy.cz to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Fotografii jsme ve veřejném prostoru zaznamenali, věcí se již pražští kriminalisté zabývají a zjišťují veškeré okolnosti případu. Konkrétní právní kvalifikace zatím stanovena nebyla a bude tak učiněno až podle závěru šetření, které nyní probíhá,“ uvedl Daněk.

Rakušan: Tenhle hnus odmítám

Ministr vnitra Vít Rakušan takový projev nenávisti odsoudil. „Tenhle hnus z MHD odmítám. Mluvím o tom už několik týdnů. Šibenice do demokratického světa nepatří,“ napsal šéf hnutí STAN na svůj twitterový účet komentář, který doplnil k fotografii malůvky. Sám ale prý trestní oznámení nepodával. „Předpokládám ale, že to policie řeší. Podobně, jak je to i v jiných případech,“ řekl serveru Seznamzpravy.cz. Podle něho z ulic „musí zmizet symbolika smrti, kterou jsou šibenice“.

V poslední době se totiž s vyobrazováním šibenic v souvislosti s politiky roztrhl pytel. Makety šibenic s oprátkou se na přelomu ledna a února opakovaně objevovaly během protivládních demonstrací nedaleko Poslanecké sněmovny. „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici,“ stálo na ceduli jedné z maket.

Chystá se zpřísnění trestů?

Podle Víta Rakušana ale policie v současnosti za takový čin nemůže nikoho trestně stíhat, pokud se šibenicí nevyhrožuje konkrétní osobě. „Zatím to nebylo bráno ani jako přestupek, což se ministrovi zdá jako nedostatečné. První fáze je zmapovat situaci a důvody minulých rozhodnutí a druhá sjednotit výklad. Pokud by se ukázalo, že je to nedostatečné, tak by se případně zpřísňovalo,“ řekl CNN Prima NEWS mediální poradce Rakušana Jakub Veinlich.

Naopak cílenému útoku čelil na konci ledna moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který nalezl malou maketu šibenice se vzkazem „vlastizrádce“ přímo před svým domem. Tímto případem se policie již zabývá. Před pár dny zase někdo lidovci Antonínu Tesaříkovi umístil před dům nápis „Tesařík je zrádce“.

Ministr vnitra Vít Rakušan Seznam Zprávám řekl, že bude po novém policejním prezidentovi chtít, aby se na toto téma zaměřil. Neodmítá ani změnu zákona. Jak konkrétně by se zákon mohl změnit, ministr neprozradil. „Budu chtít i po novém policejním prezidentovi Martinu Vondráškovi, aby se policie zaměřila na takové symboly na demonstracích nebo přímo před domy politiků a případné další excesy. Teď je důležité, aby se sjednotilo posuzování takového chování, a pokud to nebude stačit, pak se pojďme bavit o změně zákona,“ nastínil šéf rezortu vnitra, jak chce k takovým případům přistupovat v budoucnu.

Přišla jsem na demonstraci k Coganovi domů

Vzestup zmíněných incidentů nastal poté, co iniciativa Chcípl PES zveřejnila na sociálních sítích adresy trvalého bydliště poslanců, kteří hlasovali pro přijetí takzvaného pandemického zákona. Policie řeší mimo jiné případ, kdy do domu poslance Josefa Cogana (STAN) z Královéhradeckého kraje vnikla cizí žena se slovy, že jde na demonstraci.

„Stalo se to, že k nám do domu vlezla zmatená paní. V chodbě u nás doma na ni po chvíli narazila moje manželka, která je po operaci kolene a chodí o berlích,“ popsal Deníku N Cogan. „Stála v chodbě, manželka se jí zeptala, co tam chce, a řekla, že tam nemá co dělat. Žena odpověděla, že jí přišel e-mail, že se svolává demonstrace na tuhle adresu a že už je teda tady. Manželka ji vyhodila,“ dodal.

Poslanec ani jeho žena vniknutí ženy do domu nehlásili, ale policisté se jím začali zabývat, když poslancův bratr o události napsal na Facebooku. „Na základě tohoto příspěvku a informací v něm uvedených jsme v současnosti začali prověřovat veškeré okolnosti a skutečnosti s cílem zjistit, k čemu na místě došlo,“ sdělila mluvčí královéhradecké policie Magdaléna Vlčková.

Tagy: